MP svarar: Vår prioritet är att fasa ut det fossila

Miljöpartiets energipolitiska talesperson Linus Lakso svarar ledarredaktionen.

Miljöpartiets energipolitiska talesperson Linus Lakso går i svaromål gentemot ledarsidan.

Miljöpartiets energipolitiska talesperson Linus Lakso går i svaromål gentemot ledarsidan.

Foto: Henrik Gustafsson Nicander/TT/TT

Ledare2025-02-27 15:18
Detta är en ledare. Artikeln uttrycker tidningens opinionsbildande linje. Norrbottens-Kurirens politiska etikett är oberoende moderat.

Energifrågan är av avgörande betydelse för både Sveriges klimatomställning och vår konkurrenskraft. Svenska hushåll förtjänar billig grön el och svenska industrier behöver den för att ställa om. Därför är det olyckligt att energidebatten ofta präglas av felaktigheter. Vi vill ta chansen att korrigera några sakfel som spridits bland annat i ledaren MP:s nya energipolitik är fortfarande en återvändsgränd (6/2).

För det första blandar man ihop energieffektivisering med energibesparing. Effektivisering handlar om att använda energin smartare så att den räcker till mer, exempelvis nya industrier. Ledarsidan tycks också tro att elpriset måste vara högt för att effektiviseringar ska ske. Det stämmer inte. Enligt Energimyndigheten kan lönsamma effektiviseringsåtgärder frigöra lika mycket energi som Forsmarks tre kärnkraftsreaktorer producerar på ett år.

Vi får också höra att batterier inte kan användas för att balansera ett elsystem med väderberoende produktion. Påståendet förvånar eftersom batterier, tillsammans med gasturbiner, redan idag är en viktig del av Svenska kraftnäts teknik för att balansera elsystemet.

Det allvarligaste felet, som också upprepas mest i debatten, är att ny kärnkraft skulle vara nödvändig för konkurrenskraft och omställning. Det stämmer helt enkelt inte. När regeringens kärnkraftssamordnare påstod detta rättades han av Energimyndigheten. De konstaterar att ett helt förnybart energisystem är fullt möjligt.  Rapporter och studier från Chalmers, BTH och IFN visar att det är fullt möjligt och dessutom betydligt billigare att satsa på förnybart.

I valrörelsen lovade Ulf Kristersson att kärnkraft skulle byggas utan statliga stöd. Nu vill man istället ge massiva subventioner finansierat med en straffskatt på elkonsumenterna, en Ebba.Busch-skatt att betala i 40 år. Kritiken från experter, myndigheter och andra remissinstanser har varit massiv. Man varnar för att subventionerna tränger ut investeringar i annan fossilfri produktion de närmaste 20 åren.

MP vill istället energieffektivisera och snabba på en kraftig utbyggnad av förnybar energi, kompletterat med grön baskraft som levererar effekt när vinden inte blåser och solen inte skiner. Grön baskraft innefattar reglerbar, förnybar produktion, lagring och tekniker för systemflexibilitet som kan skalas upp för att balansera elsystemet. Konkret handlar det om höjd effekt i vattenkraften, mer flexibilitet och effekt från kraftvärmen, gasturbiner drivna med förnybara bränslen och storskalig energilagring. Dessa tekniker ger ett stabilt och robust elsystem.

MP prioriterar att fasa ut det fossila. Det är därför vi inte längre vill stänga befintlig kärnkraft omgående, en förflyttning som i praktiken gjordes redan 2016 då MP ingick energiöverenskommelsen med S, C, M och KD. Det är också av klimatskäl som vi fortsatt är emot nya reaktorer. Ny fossilfri kraft behöver byggas ut snabbt och billigt för att nå klimatmålen och öka konkurrenskraften. Ny kärnkraft uppfyller helt enkelt inte dessa kriterier. 

Linus Lakso (MP), energipolitisk talesperson