I EU-valet 2024 stod hon på plats fem på Liberalernas lista. Sedan förra hösten leder hon tillsammans med Lotta Edholm partiets visionsarbete som presenteras för partivännerna på landsmötet i Karlstad.
Behöver Liberalerna verkligen fler visioner? Är det inte lite problemet att ni alltid pratar visioner?
– Det kanske stämde förr men jag tror nog att partier har varit väldigt upptaget av dagspolitik och sakfrågor under lång tid nu. Det har inte funnits tid att fundera över de längre perspektiven och blicka framåt. Det är det min grupp har försökt göra. Ta fram en vision för Sverige 2035.
– Tyvärr ser vi ju också att partiet har tappat väljare. Oavsett om vi varit i opposition eller ingått i regeringar. Det är något som vi gör fel och det är därför partiledningen tog initiativ till ett grundligt analysarbete. Det är det som vi kallar Selmaprojektet, där det även finns andra som tittar på till exempel sakfrågor och partiets organisation.
I regeringen har ni hand om skolfrågorna, varför är Liberalerna så fästa vid dem?
– Det handlar ytterst om den ideologiska grunden. Om vi vill ha ett samhälle som bygger på självständiga och trygga individer börjar det med kunskaper och bildning. Sedan har det blivit en fråga många förknippar oss med. Vi har fortfarande högt förtroende i skolfrågor, vi är egentligen det enda av de små riksdagspartierna som fortfarande har kvar en sådan sakfråga som vi kan hävda att vi äger. Men utöver skolfrågan har vi svårt att nå ut.
Borde ni inte ha fått lite väljare på grund av Nato?
– Det där ”vad var det jag sa” har väl aldrig funkat i något sammanhang. Vi var först med att driva Natomedlemskap men vi kunde inte få väljare på det när vi väl gick med. Det där gäller flera frågor som EU-samarbete, ordning i skolan, kärnkraften. Det är frågor som har ökat i popularitet hos väljarna, men utan att det hjälpt oss. Varför det är så är något vi måste fråga oss och komma till rätta med.
De andra borgerliga partierna har alla på olika sätt närmat sig stad-land-konflikten. Moderater och kristdemokrater klär sig i jaktkläder och Centern har ju sin historia. Men Liberalerna pratar aldrig om stad-land-perspektivet.
– Vi vill vara ett parti som fungerar i hela landet. Vi ser många komplexa problem som handlar om demografi, förändringar och svårigheter att upprätthålla samhällelig service. Men vi har nog inte valt att kategorisera det som en stad-land-konflikt. Vi vill hjälpa människor att lösa de problem som finns i deras vardag, oavsett var de bor.
Är medlemmarna nöjda med hur regeringssamarbetet?
– Min bild är att de som är aktiva ser att vi får igenom mycket. Vi har ett så starkt förtroende i regeringen att vi kan driva en skolpolitik som verkligen tar tag i de frågor som behövs. Att vi kan prata om skärmanvändning att vi kan se till att det finns riktiga böcker. Att det blir fokus igen på de grundläggande kunskaper alla behöver för att bli självständiga medborgare.
Just nu pågår flera utredningar regeringen initierat och som kan komma att begränsa friskolor. Samtidigt har Liberalerna traditionellt kämpat för valfrihet i skolan. Är friskolornas förutsättningar ett ämne som riskerar att söndra partiet?
– Valfrihet är något vi främjar men om inte valfriheten leder till de kunskaper som behövs, då är den valfriheten inget värd. Det finns mycket i dagsläget som tyder på utmaningar som tecken på betygsinflation. Det behöver inte vara så för alltid. Men jag tror det är viktigt att vi säkrar att ungdomar får friheten via kunskapen som de ha rätt till och som skolplikten ska garantera. Det måste prioriteras över systemen.
Du började din bana som yrkesofficer vid signaltrupperna. Hur ser du på regeringens arbete med att återuppbygga försvarsförmågan?
– Jag tycker att regeringen gör jättebra insatser och har verkligen snabbat upp byggandet av både militärt och civilt försvar. Sedan är försvarsminister Pål Jonsons sätt att hitta olika lösningar för Ukraina väldigt imponerande. Att växa så snabbt som Försvarsmakten gör är svårt. Men det finns inga alternativ till att växa. Vi har inte riktigt greppat vilket otroligt svårt läge som Sverige och Europa befinner sig.
Är du engagerad i försvaret idag på något sätt?
– Jag håller på att aktivera reservofficersavtal för Militär region Mitt – samma förband som Jan Björklund faktiskt.