Solen skiner och ölen är kall i pop-up-baren i parken. Här kan du ta det lugnt medan du dricker ett glas vin. Det är en enkel anordning med en central bardisk och några bord och stolar utspridda runt om mitt i den lummiga parken. När man strosar i valfri europeisk storstad finns det nästan oändligt med alternativ för vuxna att få en kall öl eller ett glas immande rosé i en liten bar eller uteservering. Det är glädjande att även svenskar snart kan njuta av samma frihet.
Regeringen vill nu snabbutreda ett avskaffande av det så kallade matkravet för alkoholservering. Även kravet för uteserveringar att erbjuda sittplatser inomhus ska ses över.
Matkravet är en kvarleva från motbokstiden. Innan år 1955 fick sprit bara serveras till varma rätter. Matkravet är en del av alkohollagen som kräver ett varierat utbud av lagad mat för att få tillstånd att servera alkohol. Det handlar om att det ska finnas flera rätter på menyn. Efter klockan 23 räcker det med erbjudande om enklare rätter.
Köket där maten tillagas måste ligga i anslutning till serveringslokalen. Det gör att pop-up-barer inte finns i Sverige. Matkravet leder till att restauranger måste investera i kök och personal för att laga mat som ingen äter. Det är kostsamt, tidskrävande och bidrar till matsvinn.
Motiveringen till kravet är att berusningseffekten minskar om alkohol intas med mat än på fastande mage. Principen må vara sann, men det borde vara valfritt? Det är därtill en ensidig syn att alkohol endast intas i syfte att bli berusad.
Kommer ett avskaffat matkrav leda till fler sunkhak? Nej, det kommer att leda till ökade möjligheter för barer och helt nya koncept att etablera sig. Och de serveringsställen som fortfarande vill erbjuda mat kommer självklart kunna göra det, utan krav från staten.
Det är en frihetsreform, barer och uteställen kan själva välja om de vill servera mat. Gästerna har val mellan enklare ställen som bara serverar alkohol eller restauranger och uteställen som också serverar mat.
Detaljerna är viktiga. Det visar reformen runt gårdsförsäljning som blev ett magplask i sitt utförande, med krav på kunskapshöjande föreläsning och begränsningar i antal flaskor som får säljas. Därför bör matkravet tas bort i sin helhet.
Ett helt slopat matkrav gör Sverige friare och roligare. Bara fantasin sätter gränser för nya typer av gemytliga ställen som kan skapas där det går att få sig ett glas: en ost- och vinbar, en foodtruck, en glassbar eller en pop-up-bar. Sverige blir ett trevligare ställe för vuxna.
Därför är ett avskaffat matkrav för uteställen välkommet
Matkravet är en kvarleva från motbokstiden. Det gör att pop-up-barer inte finns i Sverige.
Foto: Izabelle Nordfjell/TT
Detta är en ledare. Artikeln uttrycker tidningens opinionsbildande linje. Norrbottens-Kurirens politiska etikett är oberoende moderat.