Då presenterades en utredning som tittat på reglerna för utvisningar av personer som begått brott och som inte är svenska medborgare. Utredningen föreslår att utvisning ska kunna dömas ut vid alla brott som ger strängare straff än böter.
De nya förslagen innebär omfattande skärpningar jämfört med tidigare ordning, även för personer som kom till Sverige före 15 års ålder och som bott här i minst fem år. Tidigare fanns ett förbud mot att utvisa dessa personer, men det ersattes 2022 av ett kvalificerat krav som gjorde det möjligt att utvisa vid särskilt allvarliga brott. Ett krav som man nu vill ta bort.
Vilka signaler har det sänt att Sverige, som redan har omfattande problem med kriminalitet, låtit dessa brottslingar stanna? Effekterna av en ohållbar migrationspolitik i kombination med låga straff syns i många av skjutningarna och sprängningarna som härjar vårt land. Man kan kritisera nuvarande regering för mycket, men vad gäller skärpningar av både migrationspolitik och straffskalor levererar den som utlovat.
En välkommen del i utredningen rör de skärpta reglerna för återreseförbud. Utredningen vill att alla utvisningar till följd av brott ska åtföljas av återreseförbud på mellan fem och tio år. För fängelsestraff på mer är 1,5 år ska återreseförbudet vara permanent. Det innebär att alla utländska medborgare som döms för bland annat grov misshandel och våldtäkt aldrig kommer att tillåtas återvända till Sverige. En stor förbättring ur ett brottsofferperspektiv, där personer som utsatts för grova brott inte längre kommer att behöva oroa sig för att möta sin gärningsman på gatan.
Regeringens utredare Ola Sjöstrand bedömer att förslagen kommer att leda till att antalet personer som döms till utvisning på grund av brott ökar från dagens cirka 500 till 3 000 per år. Det är dock en siffra som bör tolkas med försiktighet. Därtill har Sverige historiskt haft stora problem när det gäller utvisningar till länder som Afghanistan, Somalia och Irak.
Att säkerställa att dessa utvisningar kan verkställas är därmed ett viktigt nästa steg. Utredningens förslag ska nu ut på remiss, och om allt går som det ska kommer de nya lagarna att börja gälla från och med den 1 januari 2027. Steg för steg gör Sverige upp med den tidigare alltför slappa synen på grova brott. Det är bara att applådera.