Stoppa gängens plundring av välfärden

Organiserad brottslighet plundrar assistansersättningen, visar en ny rapport från en myndighetsgemensam satsning.

Socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönwall (M) måste ta tillfället i akt att genomföra reformer som annars hade varit omöjliga för att driva ut de kriminella ur assitansverksamheten.

Socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönwall (M) måste ta tillfället i akt att genomföra reformer som annars hade varit omöjliga för att driva ut de kriminella ur assitansverksamheten.

Foto: Christine Olsson/TT

Ledare2025-04-24 05:47
Detta är en ledare. Artikeln uttrycker tidningens opinionsbildande linje. Norrbottens-Kurirens politiska etikett är oberoende moderat.

Personlig assistans är ett område där det länge varit känt att kriminella aktörer verkar, men allvarlighetsgraden i det som nu uppdagas är ändå chockerande. 

Genom att jämföra data från ett flertal myndigheter går det att se att gängkriminella och deras familjer i stor utsträckning verkar inom assistansbranschen. Sammanlagt har dessa kriminella individer över 300 miljoner kronor i skulder till Försäkringskassan. De har infiltrerat samtliga av de 62 största assistansbolagen. Skenanställningar för att få uppehållstillstånd är ett vanligt förekommande upplägg. Var fjärde person med personlig assistans har kommit i kontakt med kriminella eller personer som har samröre med dem.

Samma dag som rapporten släpptes meddelade socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall (M) att regeringen omgående tillsätter en utredning. Försäkringskassan behöver kunna följa upp sina beslut och kontrollera om assistans faktiskt har utförts. Samtidigt vill man också utreda behovet av en LSS-inspektion för att stärka rättigheterna för brukarna.

Det är värt att påminna om att motståndet mot nästan all typ av reformering inom personlig assistans är kompakt. Detta då förändringar avsedda för att stoppa kriminella också riskerar att drabba alla andra som har rent mjöl i påsen. Och i en bransch där det redan råder brist på personliga assistenter, där assistansberättigade många gånger får kämpa för rätten att kunna leva ett drägligt liv och där Försäkringskassans förtroende är kört i botten, är uppgiften långt ifrån enkel.

I bästa fall kan den nya rapporten bidra till att skapa ett reellt reformutrymme. Den tidigare S-regeringen misslyckades med att stoppa fusket, trots att en liknande larmrapport publicerades 2020. Här krävs politisk mognad och en insikt från alla partier om att det inte finns en perfekt reform som tillgodoser alla önskemål. Kompromissvilja krävs.

Samtidigt finns andra, lägre hängande frukter, som regeringen skulle kunna ta om hand. Exempelvis behöver det införas en rätt att göra ordentliga bakgrundskontroller på personliga assistenter. Det färdiga utredningsförslaget om att stoppa möjligheten för personliga assistenter att få arbetstillstånd bör genomföras. Ytterst är det inte en fråga om pengarna, utan om de tusentals människor som är beroende av sin assistans, och som inte får lämnas i klorna på kriminella.