Svar till ledarsidan: Earth hour mer än symbolpolitik

Världsnaturfonden WWF svarar ledarsidan och menar tvärtom att kampanjer som Earth hour är viktiga.

En ljusmanifestation vid Brandenburger Tor i Berlin, utförd av aktivister från WWF.

En ljusmanifestation vid Brandenburger Tor i Berlin, utförd av aktivister från WWF.

Foto: Markus Schreiber/AP/TT

Ledare2023-04-07 05:00
Detta är en ledare. Artikeln uttrycker tidningens opinionsbildande linje. Norrbottens-Kurirens politiska etikett är oberoende moderat.

Vi står inför en brinnande klimatkris – vi har inte en sekund att förlora – inom åtta år måste världen halvera utsläppen för att ha en chans att nå våra globala klimatmål om max 1,5 graders uppvärmning. Därför måste vi jobba tillsammans – städer, företag, politiker och privatpersoner. Just därför är kampanjer som Earth Hour viktiga. Att man gör något tillsammans, har ett värde i sig för sammanhållning och genomslagskraft. 

Earth Hour är långt ifrån symbolpolitik och jippo, som Daniel Persson menar i sin ledare. Under de 17 år som Earth Hour har pågått har miljontals människor i 185 länder agerat för klimatet, upprättat nya vanor och medverkat exempelvis i släckmomentet. Just nedsläckningen är en handling alla kan göra, även i länder där klimatdemonstrationer är olagliga. När Earth Hour startade 2007 var det viktigt att alla skulle kunna vara med. Med släckningen skickar världens befolkning en stark signal till beslutsfattare att agera för klimatet samtidigt som det är en solidaritetshandling med dem som inte kan åtnjuta samma demokratiska rättigheter som vi. Earth Hour är idag världens största miljömanifestation.

Kampanjen handlar om mycket mer än att släcka lampan. Den inspirerar människor till mer hållbara vanor. Enligt en Kantar-utvärdering från förra årets Earth Hour uppgav var femte svensk att de har blivit inspirerade av Earth Hour till att införa någon förändring i sitt liv som gynnar klimatet eller den biologiska mångfalden.

Hela 60% av Sveriges kommuner deltog i årets Earth Hour och det var många som gjorde långt fler aktiviteter än under själva timmen. 26 kommuner arrangerade Earth Hour-weekends, och hela 40 kommuner arrangerade en hel Earth Hour-vecka. Över hela Sverige arrangerande kommuner och städer workshops med klimatinformation till medborgare och aktiviteter i skolor, energi- och klimatrådgivning och interaktiva utställningar för koldioxidutsläpp utifrån livsstilsval och de serverade vegetarisk skolmat. De erbjöd gratis kollektivtrafik, ordnade matsvinnstävlingar och mycket mer för såväl klimatet som den biologiska mångfalden. 

Det är fel att säga att Earth Hour inte gör något för klimatet – kampanjen engagerar både människor och städer och bidrar till en positiv förändring. 

Lisbeth Larsson, kommunikationschef, WWF.

Ledarsidan svarar:

Det står förstås var och en fritt att se den timslånga nedsläckningen som en solidaritetshandling med människor i diktaturer. Men det gäller nog knappast särskilt många som faktiskt släcker lyset, eller dem som lever i dessa diktaturer. Därtill förefaller de faktiska exemplen på genomslag handla om annat än själva nedsläckningen. Vill man göra det så kör i vind. Ledarsidan har inget emot att privatpersoner eller företag släcker sina lampor bäst de vill. Men när kommuner släcker lyset utomhus skapar man, åtminstone här uppe, en situation människor inte bara känner sig allmänt otrygga utan också får svårt att se sådant som isfläckar och var man faktiskt bör gå för att hålla sig upprätt och skadefri. Det är en påtaglig och negativ effekt som vida överstiger symbolvärdet av de släckta lamporna.