Svar till ledarsidan: Haltande, våldsbejakande logik

Fred är inte bara ett slutmål. Målet och medlen måste stämma överens med varandra, om man vill nå en hållbar fred. Det är en grundprincip i fredsrörelsen och det är därför vi säger “Nej till Nato” och “nej” till militär upprustning.

Arctic Peace Challenges manifestation i fredags

Arctic Peace Challenges manifestation i fredags

Foto: Privat

Ledare2023-06-07 05:00
Detta är en ledare. Artikeln uttrycker tidningens opinionsbildande linje. Norrbottens-Kurirens politiska etikett är oberoende moderat.

Detta inlägg är ett svar på Daniel Perssons ledare "Fredsrörelsen är ute och cyklar – fred kräver våldskapital".

Hållbar fred är alltid en process, en vandring. Vi börjar i det lilla och vardagliga och vidgar perspektivet för att sträva efter en värld där rättvisa och solidaritet råder. Arctic Peace Challenge, som Kristna Fredsrörelsens lokalgrupp i Luleå har arrangerat, är en utmaning att göra just detta. Hur kan vi som individer, genom vårt sätt att leva, bidra till den sorts fred som varaktigt och positivt kan gynna våra familjer, våra gemenskaper, vårt land och allas vår värld? Arctic Peace Challenge är ett svar och konstruktivt motstånd mot Nato-övningen Arctic Challenge Exercise som utgår från att våldskapital, en starkare militär, mer vapen och bomber ska göra oss säkrare. 

Det kanske går snabbare att se direkta resultat när man använder våld, men samtidigt innebär det att falla på eget grepp i det att en blir beroende av det våld som man avsåg att avväpna. Därför är en satsning på våldsanvändning för att bryta våld i förlängningen ett självbedrägeri. Våld är en ond spiral som bara leder till mer våld. Människor trodde att första världskriget var kriget som skulle sätta stopp på framtidens alla krig, det torgfördes som “the war to end all wars”. Men hur ser världen ut i dag? Krigen fortsätter bara. Vi har satt vårt hopp till fel saker, nämligen vapen och militärmakt. 

Som fredsrörelse vill vi att samtalet hos politiker och invånare ska präglas av en informerad medvetenhet om hur och varför våld uppstår och hur vi kan undvika det. Att lyckas innebär enorma vinster. Utvecklingen i Ukraina visar varför: Rysslands krig inleddes inte i februari 2022 utan åtta år tidigare, när Ryssland annekterade Krim och sedan stöttade paramilitära separatiststyrkor i östra Ukraina. Den konflikt som ledde fram till annekteringen började ännu tidigare än så. Så föregås alla krig och väpnade konflikter av en konflikt som ännu inte resulterat i väpnat våld och stridigheter. Kristna Fredsrörelsen menar att det internationella samfundet bör ha ett större fokus på att aktivt transformera, omvandla, dessa konflikter i god tid och undvika att krig bryter ut.

Fredsrörelsen tror på att riktig, hållbar, fred är möjlig! Och det kräver av oss alla att satsa på fred som medel och mål. Satsa pengar på att bygga bostäder i stället för bomber! Satsa tid på att hjälpa en främling i stället för att låta rädslan ta över! Satsa energi på att leva enklare och i tacksamhet för att vårda planeten vi bor på! 

Så nej Daniel Persson: det är Nato som är ute och cyklar. Hållbar, rättvis och därmed varaktig fred kan aldrig åstadkommas genom våld. Och när jag hör stridsplanen flyga över mig medan jag sätter potatisar i landet så tackar jag inte, utan ber om Guds förbarmande och att människor kommer till besinning. 

Joshua Armfield
Kristna fredsrörelsens lokalgrupp i Luleå (initiativtagare till Arctic Peace Challenge)

Ledarsidans svar:

Ledarsidan misstror inte Kristna fredsrörelsens avsikter, bara dess insikter när den fortsätter att jämställa allt potentiellt våld. Såväl Ukraina som Ryssland har väpnade styrkor. Den ena slåss nu för fred, den andra för förtryck. Vad skulle bli bättre av att Ukraina inte kunde försvara sig? Av att Kremls planerade folkmord skulle kunna ske obehindrat?

Människans ofullkomlighet är så omfattande att det alltid kommer att finnas personer som drivs av att begå onda gärningar. För resten av världen gäller att man antingen kan försvara sig mot dessa eller bli ett offer för dem. Utan ett försvar finns ingenting som garanterar vår säkerhet, trygghet och rättigheter.

Detta gäller även i det lilla. Är det fel om en kvinna lär sig att försvara sig mot eventuella övergrepp? Det är ju väldigt faktiskt att skaffa sig ett våldskapital och förbehålla sig rätten att använda det. Ändå skulle knappast någon säga att det är omoraliskt då det driver på en våldsspiral och att äkta trygghet kräver att vi bara litar på allas inneboende godhet.

Lika viktigt som det är att kämpa för fred är det att förbereda sig på att någon annan kan välja att starta ett krig.