Vad är poängen med en batterifabrik utan råvaror?

I går var det festligt värre i Luleå. Så där som det ska vara när någonting stort påbörjas. Nu har första spadtaget tagits för batterianodfabriken på Hertsön.

Carina Sammeli (S), kommunstyrelsen ordförande i Luleå, var med och tog första spadtaget för Talgas nya anläggning.

Carina Sammeli (S), kommunstyrelsen ordförande i Luleå, var med och tog första spadtaget för Talgas nya anläggning.

Foto: Montage

Ledare2023-09-12 05:00
Detta är en ledare. Artikeln uttrycker tidningens opinionsbildande linje. Norrbottens-Kurirens politiska etikett är oberoende moderat.

Kommunstyrelsens ordförande Carina Sammeli (S) var förstås där men hon var långt ifrån ensam. Hon flankerades av såväl landshövdingen Lotta Finstorp som Arbetsmarknadsminister Johan Pehrson (L) när det första spadtaget för Talgas batterianodanläggning togs.

Och det är klart att folk var muntra. Den gröna omställningen, nyindustrialiseringen, Norrbotten – Sveriges framtid. Allt på en gång! Men nog finns det ganska kraftiga moln i utkanten av det uppmålade solskenet.

För samtidigt som Socialdemokraterna i Luleå firar stort och klappar sig för bröstet håller partikamrater i Kiruna på att göra anläggningen obsolet innan den ens har hunnit byggas. Där gör man nämligen allt man kan för att stoppa grafitbrytningen i Vittangi – som ju är tänkt att föda anläggningen på Hertsön.

Detta med hänvisning till bland annat en oro för vattenpåverkan – trots att det har slagits fast att risken för detta gott och väl ligger inom det tillåtna spannet. Det har även förts fram att det är huvudlöst att starta en dylik gruva när lignin, en skogsrestprodukt, kommer att ta över. Det är sant att lignin lär göra avtryck på batterimarknaden, men att det skulle konkurrera ut grafit inom en snar framtid är rent löjeväckande. Det investeras stort i grafitbranschen och mest sannolikt kommer båda teknikerna att leva parallellt. Helt säkert är att Talgas anläggning på Hertsön behöver grafiten som finns i Vittangi. 

Socialdemokraternas ena hand vet uppenbarligen inte vad den andra gör. Eller så bryr den sig inte. Uppenbart är att S har blivit ett parti som saknar en övergripande idé om hur Sverige ska utvecklas. Det finns alltid utrymme för avvikelser i vissa kommuner, men S har gått långt förbi detta och det går inte längre att säga vad partiet faktiskt står för i frågor som dessa.

Med tiden kommer detta att bli ett rejält problem för Socialdemokraterna på om inte lokal nivå så i vart fall nationellt. Många kommer inte att känna igen rikspartiets politik när de jämför med partiet lokalt. Sällan har väl behovet av politikutveckling framstått som så brådskande.

Norrbotten kan inte vänta på att S ska bestämma sig för om det är för eller emot utveckling och industri. Detta måste ske nu. Om partiet inte kan tala med en tydlig stämma får andra göra det i stället. Att fortsätta som nu där en partiförening firar en fabrik medan en annan försöker lägga dit dynamit håller inte.

Rättelse: I en tidigare version av texten angavs det att Johan Pehrson är socialdemokrat. Det är förstås fel, han är och förblir liberal. Det var ett rent misstag, inget illa menades mot vare sig Johan Pehrson eller Socialdemokraterna.