Väldigt dyrt klimatråd för landets villaägare

I förra veckan lade regeringens utredare fram förslag på klimatanpassningsåtgärder och hur de ska finansieras. 

Naturbaserad skyddsvall på prototypstadiet i södra Sverige. Bara att hosta upp kosing snart.

Naturbaserad skyddsvall på prototypstadiet i södra Sverige. Bara att hosta upp kosing snart.

Foto: Johan Nilsson/TT

Ledare2025-05-21 05:41
Detta är en ledare. Artikeln uttrycker tidningens opinionsbildande linje. Norrbottens-Kurirens politiska etikett är oberoende moderat.

Ett av förslagen är att fastighetsägare, däribland villaägare, själva ska vara med och bekosta vissa åtgärder för att skydda fastigheter mot exempelvis översvämningar och andra klimatrelaterade risker. Ett visst mått av eget ansvarstagande för villaägare i riskområden är fullt rimligt. Samtidigt går det inte att komma ifrån att det yttersta ansvaret för klimatanpassningar bör ligga på staten och kommunerna. Att inte göra någonting, och låta hela områden stå oskyddade, är i vart fall inget bra alternativ.

Klimatförändringar som stigande havsnivåer och extremväder ställer större krav på förebyggande åtgärder som skyddsvallar och diken. En ny utredning föreslår därför att fastighetsägare, som gynnas av att kommunen exempelvis bygger skyddsvallar, ska vara med och betala en del av kostnaden. Ingen fastighet ska dock debiteras mer än tio procent av sitt marknadsvärde i avgift för åtgärderna. Har man begränsade resurser ska det gå att betala med hjälp av en avbetalningsplan.

Översvämningsdrabbade områden är svårare och dyrare att försäkra, och rimligen bör fastighetsutvecklare vara mindre intresserade av att bygga nytt i riskfyllda områden. Man kan argumentera för att det är positivt, att marknaden naturligt kommer att peka ut icke önskvärda platser som inte passar för bebyggelse. Men i en komplex verklighet är det fler faktorer än så som som styr.

Här bör lärdomar dras från andra länder med liknande utmaningar. Storbritanniens fattigaste område, Jaywick i Essex, ligger vid kusten och risken för översvämningar är ständigt överhängande. Bristen på tillräckligt skydd och en allmän obeslutsamhet kring områdets framtid har lett till att ingen har velat investera eller bygga där. Kvar finns förfallna hus, tomma affärslokaler och en befolkning som knappt har råd med det mest basala. Till sist har politikerna fattat ett beslut: havsvallarna måste förstärkas. Strandpromenaden rustas upp. Nya hus byggas. Att låta området förfalla gjorde inte att människorna lämnade det, utan stannade, men under sämre och sämre förhållanden.

Få har hundratusentals kronor avsatta för klimatanpassningar. Samtidigt är det rimligt att fråga sig hur andra skattebetalare, som bosatt sig långt från riskområden, ser på att de måste vara med och betala skyddet av hus som de inte har någonting med att göra. Utredningens förslag är långt ifrån perfekt. Men någon slags kompromiss kommer sannolikt att behöva göras.