Världen blir bara bättre utan PKK

Den kurdiska terrorstämplade organisationen PKK kan komma att upplösas.

Den kurdiske ledaren Abdullah Öcalan, som ses på demonstrationsflaggan på bilden, har uppmanat PKK att lägga ned vapnen. Det vore onekligen välkommet.

Den kurdiske ledaren Abdullah Öcalan, som ses på demonstrationsflaggan på bilden, har uppmanat PKK att lägga ned vapnen. Det vore onekligen välkommet.

Foto: Jack Mikrut

Ledare2025-03-06 05:55
Detta är en ledare. Artikeln uttrycker tidningens opinionsbildande linje. Norrbottens-Kurirens politiska etikett är oberoende moderat.

'Gruppens ledare Abdullah Öcalan har från sin cell i Turkiet bett medlemmarna att lägga ner vapnen och avveckla organisationen. ”Jag uppmanar till att lägga ned vapnen och jag tar på mig det historiska ansvaret för denna uppmaning”, säger han (GP 28/2).

Det är fortfarande oklart hur uttalandet togs emot i PKK samt vad det innebär rent konkret. ”Hans uttalande var ganska kort och innehåller ingenting om vad PKK skulle få i utbyte för att lägga ned sina vapen. Det är en fråga som behöver besvaras men den informationen har vi inte i dag, säger Aras Lindh, analytiker på Totalförsvarets forskningsinstitut, till GP.

Redan i höstas såg relationen mellan Öcalan och Turkiet ut att mjukas upp lite efter att en av den turkiske presidenten Erdogans allierade erbjöd Öcalan att besöka parlamentet för att ”avsäga sig terror” och upplösa PKK. Efter att för första gången på flera år fått träffa anhöriga meddelade Öcalan så att han var ”redo att vidta nödvändiga åtgärder”.

Turkiets behandling av kurderna har varit brutal med militära offensiver, förtryck och återkommande rapporter om brott mot de mänskliga rättigheterna. Men PKK har också varit en del av konflikten – och använt sig av bland annat terror.

Frågan är vad som händer nu. PKK har varit den dominerande väpnade kurdiska gruppen, och en nedläggning kan skapa ett maktvakuum med intern splittring och att ännu mer extrema grupper tar vid. Lägg därtill att PKK varit en maktfaktor i spelet mellan Turkiet, Syrien, Irak och Iran. Om exempelvis jihadister eller Iranstödd milis fyller tomrummet, ökar instabiliteten än mer.

Trots dessa risker är en nedläggning ett stort steg framåt. Efter årtionden av blodspillan och geopolitiska låsningar finns nu en öppning för en mer varaktig fred. Ett slut på decennier av våld och lidande för både kurder och turkar.

Utöver fördelarna för människorna i regionen skulle det även ha effekter för Sverige. PKK har anklagats för att finansiera sin verksamhet genom illegala nätverk i Europa. En nedläggning kan minska dessa aktiviteter och risken för radikalisering i exilnätverken.

Att PKK lägger ner är en historisk vändpunkt. Det kan innebära slutet på en lång och blodig konflikt – eller bli början på nya strider. För Sverige är det en möjlighet till förbättrade relationer med Turkiet, minskad risk för radikalisering och en mer stabil kurdisk diaspora. Men det är inte för vår skull världen behöver en lösning – utan för dem som levt med kriget.