Förutsättningarna är goda

Robert Bernhardsson (S), kommunstyrelsens ordförande i Jokkmokk, skriver regelbundet i NSD.

Robert Bernhardsson (S) är kommunstyrelsens ordförande i Jokkmokk.

Robert Bernhardsson (S) är kommunstyrelsens ordförande i Jokkmokk.

Foto: Jonny Vikström

Krönika2019-10-23 03:30
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Norrbottens förutsättningar för framtiden är goda och starka tycker inte bara jag. Jag delar bilden med mina politikerkollegor i länet. 

Naturligtvis vill ingen av oss framstå som naiva inför de ekonomiska utmaningar som både kommunerna och regionen just nu jobbar med.  Men i grunden har vi alla erfarenhet av perioder med både god och mindre god ekonomi.

Vi är många äldre –  och en åldrande befolkning kostar och måste få kosta. Det är de äldres hårda arbete som byggt det samhälle vi har idag.

Vi har barn och ungdomar i förskole- och skolålder. Barn och ungdomar som vi vill ge både kunskap och en trygg och inspirerande uppväxt.

Vi har en stor och väl etablerad företagsamhet i Jokkmokk som bidrar till att upprätthålla den service vi har vant oss vid. Många vill besöka oss och turismen blomstrar men har på långa vägar inte slagit i taket. Många företag har hittat sin inkomstkälla utanför kommunen men fortsätter att ha sin bas i Jokkmokk; det känner jag stor tacksamhet för.

Varför räcker inte det?  Vi lever i en kommun som fortfarande har en grundläggande infrastruktur för 9.000 invånare och idag är vi knappt 5.000. Kostnaderna är större än inkomsterna för kommunen och denna ekvation kan bara lösas på ett sätt: Fler människor i arbetsför ålder och fler jobb.

Jag kan ta familjen med två arbetande vuxna som ett exempel. Båda vuxna arbetar och man har skapat sig ett liv som man är nöjd med. Nu blir en av de vuxna arbetslös och det innebär en stor omställning. De inkomster som kommer in nu, trots både a-kassa och barnbidrag, räcker inte på långa vägar till för det liv som man vill leva. 

Här är Jokkmokks kommun idag; vi behöver mer inkomster.

Varifrån får då kommunen sina inkomster? Jo, från varje person som bor och skattar i kommunen. Vi minskar i antal medborgare men inte i kostnader. 

För en positivare ekonomisk utveckling är det viktigt att fler väljer Jokkmokks kommun som besöksmål eller att bo i. Då tycker jag att vi även i perioder av mindre goda ekonomiska förutsättningar ska finna fler vägar att attrahera fler, det är ibland rentav provocerande men kan också vara inspirerande och jobbskapande. 

Fler jobb på en trevlig och välkomnande plats skapar mervärden som är ovärderliga för framtiden. Det är vad Jokkmokk och Norrbotten behöver!