USA står inför en massiv brain drain, kunskapsflykt. Eller kanske mer precist en forskarflykt, vilket är det som gör det hela användbart för vår del.
President Donald Trump och hans alltmer obehärskade hantlangare Elon Musk gör sitt yttersta för ingen dag ska bli den andra lik. Hans löften om att göra USA enastående igen handlar om att ta kontroll över budgeten. Detta dock utan att röra de stora välfärdssystemen social security, medicare och medicaid. Inte heller försvaret ska bantas.
Lycka till att göra något substantiellt åt budgetunderskottet med de förutsättningarna. Men det hindrar förstås inte Trump och Musk att skära i exakt allting. Inte med kirurgisk precision utan med motorsåg. En av sakerna man har gett sig på är forskningsanslag.
Nyligen hade jag förmånen att besöka Washington DC med en klase andra ledarskribenter i akt och mening att lista ut vad sjutton som händer där borta. Ingen var riktigt säker. Många var dock säkra på att mycket som hände var riktigt dåligt. Många var överens om att Trumpadministrationens slasherinställning till forskningsanslagen skulle leda till en rejäl forskarflykt och att USA riskerar att tappa sin världsledande position inom exempelvis biomedicin.
Upprördheten inom forskarvärlden gick heller inte att ta miste på. Särskilt så demonstrationen Stand up for science som arrangerade vid Lincolnmonumentet. Där fanns förstås en del vanliga anti-Trumpaktivister men det var framför allt forskare, från professorer till nyblivna doktorander, som var där. De vill forska, hitta nya lösningar på problem och föra världen framåt. Men de känner inte längre att USA är platsen för det.
Men vi skulle kunna vara det. Om regeringen är lite snabbfotad skulle den kunna införa ett ännu bättre utformat snabbspår för utländska forskare och kanske till och med öka forskningsanslagen en del för att möjliggöra för lärosätena att ta vara på den här unika möjligheten.
Sådana här chanser kommer inte ofta. USA har annars varit en plats vi har tappat forskare till. Nu har vi chansen att ta tillbaka så många vi kan ta husera. Så se till att det antalet är så stort som möjligt.
Och varför skulle vi inte göra det? Trump kostar oss och världsekonomin en hel del. Varför skulle vi låta bli att dra en av få fördelar som kan komma av det?
Daniel Persson är politisk redaktör i Norrbottens-Kuriren.