Allvarlig situation inom polisen

Svenska Nyhetsbyrån har intervjuat Sveriges enda integrationspolis, polisinspektör Ulf Boström i Göteborg, om hans arbete och erfarenheter.

Polisen. Ska vara synlig 
i yttre tjänst.

Polisen. Ska vara synlig i yttre tjänst.

Foto: Anders Törnström

Norrbottens län2016-07-04 05:00
Detta är en ledare. Artikeln uttrycker tidningens opinionsbildande linje. Norrbottens-Kurirens politiska etikett är oberoende moderat.

Du är integrationspolis, vad innebär det?

– Kort så innebär det att man arbetar med nätverksskapande och förtroende­arbete.

– Det finns mer än 180 olika nationaliteter i Göteborg. Vilka har ca 500 föreningar. Föreningarna är religiösa, politiska, kulturella med mera. Hela världens yttringar finns i Göteborg med alla fördelar men också dess konflikter. Med nätverksskapande förtroendearbete verkar jag tillsammans med de olika föreningarna för att minska uppkomna konflikter.

Varför är ditt arbete så viktigt?

– Det gör att man över tid bygger upp en relation, de får ett förtroende för mig. Jag finns där för att tidigt detektera vad som händer och utifrån svensk demokratisk grundlag ha bra diskussioner med de olika grupperna och motverka uppkomna konflikter.

Ett 50-tal områden i landet har kallats no-go-zoner, finns det fog för det?

– Det finns områden med hög kriminalitet, arbetslöshet, få som klarar skolan, och i många dessa områden finns det dessutom IS-sympatisörer. Men no-go-zoner är ett för dramatiskt ord. Även på dessa platser är den mycket stora majoriteten av boende vanliga familjer och människor. Men när ungdomar börjar kasta sten och sätta bilar i brand så är det ju en allvarlig situation.

– I dessa områden har vi inte lyckats skapa ett demokratiskt samhälle. Polisen har ett stort ansvar för att det blivit så.

Vad är bakgrunden till att denna situation har kunnat växa fram?

– Förra året var vi ungefär 20 200 poliser. I Sverige har det aldrig förr funnits så många poliser per capita. Därför är en berättigad fråga varför inte dessa poliser klarar sitt uppdrag. Det finns ungefär Poliser 9 000 i yttre tjänst. Dessa poliser har ungefär 50 procent administrativa uppgifter. Vilket gör att polismyndigheten enbart har ungefär 4 500 synliga poliser i yttre tjänst.

– Ett problem inom polisens organisation är att vi inte har polischefer som på ett tydligt sätt kan tala om för justitieministern och riksdagen hur det ligger till eftersom man inte begriper organisationen, eller så vill man inte tala om det.

Gör polisen i stort tillräckligt för att möta utvecklingen?

– Nej. De enskilda poliserna är välutbildade, duktiga och vill göra ett bra jobb. Men polismyndighetens ledning är inte kompetent nog att styra sin egen organisation på ett sådant sätt att den kan skapa trygghet. Polisledningen förtjänar allvarlig kritik till varför det är såhär.

Vad skulle du ge för råd till svenska politiker?

– Våra politiker ska vara kunniga i polisorganisationen och ifrågasätta kunskapen och lämpligheten i de ledare de utsett. Jag betvivlar inte att rikspolischefen är en god människa och vill väl men han har bevisligen inte tillräcklig kunskap om vad som behövs.

– Om rikspolischefen visas fullt förtroende av riksdag och regering kan det inte vara fel på rikspolischefen och hans myndighet. Det innebär att ”Felet” riktas mot dem som bor i de här områdena. Att felet anses vara deras leder till att folk blir invandrarfientliga och extrema i sina uppfattningar.

– Därför behöver politikerna vara väl insatta i och kunniga om de olika myndigheternas uppgifter.

Opinionsintervju | Ulf Boström