Krigsveteraner hjälper varandra

Martin Bauhn, är kassör i föreningen Veteranstöd Rapid Reaction (VRR), som hjälper utlandsveteraner i behov av akut ekonomiskt stöd. Han har själv erfarenhet från utlandstjänst i Bosnien under 1990-talet.

Veteraner. Förtjänar samhällets stöd.

Veteraner. Förtjänar samhällets stöd.

Foto: JANERIK HENRIKSSON / TT

Norrbottens län2015-09-09 05:00
Detta är en ledare. Artikeln uttrycker tidningens opinionsbildande linje. Norrbottens-Kurirens politiska etikett är oberoende moderat.

Berätta lite om er organisation.

– VRR är en ideell förening som startade i början på 2014 som en reaktion på att en utlandsveteran höll på att förlora sitt hem. Ett par personer frågade då efter hans kontonummer och förde över pengar till honom. Jag såg då att det finns en drivkraft inom det här, så jag startade föreningen tillsammans med två väner.

Får ni in många ansökningar från enskilda om ekonomiskt stöd?

– Ja, under 2014 beviljades 47 stycken ansökningar, under 2015 har 120 personer fått stöd beviljat. I juni månad uppgick det hittills utbetalda stödet på 1,8 miljoner kronor. Hur många som avslås för vi inte statistik över. Ofta beror avslagen på teknikaliteter, att man inte varit utlandsveteran eller att stödet man söker inte är akut.

Hur fungerar det när ni får in en ansökan?

– Vi får in ansökan via mejl eller brev. Där anger man att man är utlandsveteran och vilken utlandstjänst man gjort. Vi behöver också en beskrivning av hur mycket man söker och vad man ska använda pengarna till. Tanken är att vi ska ställa så få integritetskränkande frågor som möjligt. Allt bygger på att man har en tilltro veteraner emellan. Ber man om hjälp anser vi att man gör det för att man behöver det.

Får VRR offentligt stöd eller kommer allt stöd från privata bidragsgivare?

– Vi får inget offentligt stöd utan allt bygger på att privatpersoner skänker pengar. Vi gör även insamlingar. Fler företag har börjat intressera sig för att skänka pengar till vår verksamhet.

Finns det något gemensamt för de som söker stöd?

– Det är oftast personer som är 40 år och yngre. Det har nog inte att göra med någonting annat än att det forum vi använt hittills är Facebook. Äldre veteraner vet därför inte om att organisationen finns. Det finns inga tecken på att det är särskilda missioner som gjort att folk hamnar i bekymmer. Alla kan behöva ekonomiskt stöd. Det handlar ofta om att man har blivit arbetslös och att det tar tid innan a-kassan kommer igång. Få familjer har två månadsinkomster på banken.

Finns det några särskilda kriterier som man måste uppnå för att få stöd utbetalt?

– Man måste vara utlandsveteran och behovet måste anses vara akut. Man måste förstå att det inte handlar om stöd till konsumtion utan stödet ges för att klara uppehälle, hyra, mat och den sortens basbehov. Ibland ges stöd också för att hjälpa till med kronofogdeskulder för att folk ska få en chans att resa sig. För att få stöd ska man först ha uttömt andra möjligheter. Får man inget annat stöd är det här sista möjligheten.

Vad skiljer VRR från andra veteranorganisationer?

– Olika veteranorganisationer har olika målsättning. Vi har varit noga med att säga att det är enbart ekonomiskt stöd sysslar vi med, för det finns ett stort behov av annat stöd, så som psykologiskt stöd. Vi har resonerat om att det är bättre att vara riktigt bra på en sak än ganska bra på flera saker. Att ge ekonomiskt stöd är vad vi kan göra och känna oss duktiga på. Andra anordnar träffpunkter, sysslar med kamratstöd med mera.

Opinionsintervju | Martin Bauhn