Maria Eriksson: Kanske är vi inte alltid världens bästa land?

Foto: CLAUDIO BRESCIANI / TT

Norrbottens län2014-09-12 06:00
Detta är en ledare. Artikeln uttrycker tidningens opinionsbildande linje. Norrbottens-Kurirens politiska etikett är oberoende moderat.

Varken Fredrik Reinfeldt eller Stefan Löfven är de storslagna visionernas män. Det gör valdebatterna tråkiga, men det finns också något sympatiskt över detta. Få saker har visat sig så farliga som just politiker med storslagna visioner. Och för en borgerlig politiker som Reinfeldt kan man förstå att det tar emot att peka ut hur människors liv ska se ut. Sånt avgör vi bäst själva.

Samtidigt: Utan en idé om vart man vill komma är det svårt att veta åt vilket håll man ska gå.

Utan politiker med visioner om ett öppnare och friare Sverige hade många reformer aldrig genomförts.

Möjlighet att välja skola – och att starta en skola, att kunna gifta sig med någon av samma kön, att komma till Sverige från ett land utanför EU och arbeta.

Därför var det också glädjande att Reinfeldt till slut, i debatten mot Löfven i SVT i söndags, åtminstone i förbifarten sa något som faktiskt antyder vilket Sverige han ser framför sig.

Det handlade om invandring och integration. Och som exempel på vilket land han vill att Sverige ska vara nämnde statsministern plötsligt Tyskland, Storbritannien och USA. Vi ska vara som de mest spännande ekonomierna och demokratierna i världen, sa Reinfeldt.

För en 70-talist är det en högst oväntad jämförelse. Under 1980-talet var USA bland många sinnebilden för allt som var dåligt. I ett Sverige som valde att inte ta ställning mellan ett demokratins USA och ett förtryckets Sovjet var landet i väster en symbol för otyglad kapitalism och orättvisor. Vill du ha det som i USA, eller? Var slentriansvaret på alla förslag om borgerlig politik, och givetvis skulle man svara nej.

Så den annars pragmatiske Fredrik Reinfeldts kommentar säger något om hur Sverige har förändrats. Vi har under de senaste trettio åren tack vare EU-medlemskap, invandring, nya medier, ökat resande och mycket annat blivit ett öppnare land och mer spännande land. Men också fått en ökad förståelse för att vi kan ha något att lära av andra.

Få rika länder har klarat sig så väl genom finanskrisen som Sverige. Men kanske är vi inte alltid världens bästa land?

Danmark har lägre ungdomsarbetslöshet, skoleleverna i Finland lyckas bättre, vårdköerna i Nederländerna är kortare. Och människor från hela världen drömmer om en framtid i USA.

Vad kan vi lära oss av dem? Hur kan Sverige bli ett av de mest spännande och dynamiska länderna i världen? Med en sjukvård i toppklass och en arbetsmarknad där unga och nyanlända också får plats.

Det låter inte alltid så i debatterna, men det är detta valet handlar om.

Krönika