Ansvarstagandet är det viktigaste

Anders Josefsson är oppositionsråd (M) i Luleå kommun.

Anders Josefsson är oppositionsråd (M) i Luleå kommun.

Foto: Linda Wikström

Politik2019-02-27 06:00
Detta är en ledare. Artikeln uttrycker tidningens opinionsbildande linje. Norrbottens-Kurirens politiska etikett är oberoende moderat.

Moderaternas beslut att först ingå valteknisk samverkan med Socialdemokraterna och därefter stödja Socialdemokraternas budgetförslag har skakat om kommunpolitiken i Luleå. Oppositionsrådet Anders Josefsson (M) berättar hur han ser på läget efter valet.

Varför ingick Moderaterna en valteknisk samverkan med Socialdemokraterna?

– Valet gav inget tydligt svar på frågan om vem som skulle styra Luleå, trots att samtliga borgerliga partier växte räckte det inte till för att ta över ens med hjälp av fler partier. För att undvika ett skadligt S-V-MP styre och fyra år med socialistiska experiment tog Moderaterna ansvar i ett svårt läge och släppte igenom ett Socialdemokratiskt minoritetsstyre där vi garanterades insyn och inflytande.

– Vi hade gärna sett att fler borgerliga partier hade ingått i denna överenskommelse och därmed fått ta del av inflytandet men de avböjde.

Vad får M ut av detta politiskt? Det är inte säkert att väljarna imponeras av att ni knep ett antal poster i styrelser och nämnder.

– Alla kommunens nämnder har nu en moderat andre vice ordförande som därmed är med i beredningsprocessen och konkret kan påverka besluten. För första gången någonsin har också kommunfullmäktige och kommunrevisionen en moderat ordförande och kommunen ett moderat kommunalråd i opposition. Allt detta ger naturligtvis mer information och möjlighet att påverka men också praktisk erfarenhet om hur man styr en kommun vilket blir värdefullt i framtiden.

På vilket sätt tjänade Moderaterna på att rösta på en S-budget?

– Moderaternas viktigaste fråga genom åren har varit det ekonomiska ansvarstagandet, vi har i budgetarbetet alltid velat se en stramhet och hälsosamma överskott för att klara svängningar i ekonomin eller för att amortera på kommunens lån eller pensionsskuld. Efter att vårt eget budgetförslag fallit i en tidigare omröstning ställdes i sista omröstningen Socialdemokraternas förslag mot ett annat som inte alls tog detta ekonomiska ansvar utan riskerade att leda till en skattehöjning i framtiden. När vi också fick igenom våra två viktigaste vallöften, en satsning på ökad trygghet och förbättrat näringslivsklimat, blev valet enkelt.

Socialdemokraterna hade trots allt tappat var femte väljare och misslyckats med att förankra sin budget i fullmäktige. Lät ni dem inte komma för billigt undan?

– Vår överenskommelse med Socialdemokraterna är endast valteknisk och gäller bara fördelningen av platser i nämnder och styrelser, den innehåller ingen sakpolitik överhuvudtaget. Vi kvarstannar i opposition men ska med en pragmatisk hållning försöka hitta breda lösningar i sakfrågor och samtidigt strida hårt för våra hjärtefrågor.

Är det nödvändigt att du som oppositionsråd reser omkring och representerar Luleå kommun, exempelvis i Austin?

– För potentiella investerare är det värdefullt att majoritet och opposition uppträder tillsammans, det visar på styrka och långsiktighet. Politiken kan öppna dörrar som andra kan dra nytta av, därför reser vi alltid tillsammans med universitetet och näringslivet.

Finns det inte en risk att opposition och majoritet blandas ihop?

– Kommunpolitiken är oftast väldigt praktiskt inriktad och lösningsorienterad, samtliga partier är överens i gissningsvis 90 procent av alla frågor. I frågor där vi tycker annorlunda är det viktigt att visa på alternativ och driva våra förslag med kraft och tydlighet. Vårt uppdrag från de som röstat på oss är att få maximalt inflytande för moderat politik och vi kommer att arbeta väldigt hårt för att få igenom våra lösningar på kommunens utmaningar.

– Att vara i opposition innebär inte att alltid vara emot allting utan också att man tar ansvar och pragmatiskt försöker hitta breda lösningar även i svåra frågor. Om fyra år är det sedan dags för Luleåborna att avgöra hur de tycker att vi har lyckats.

Misstänksamheten mellan de borgerliga partierna i Luleå har växt efter valet. Hur ser alternativet till evigt S-styre ut?

– Det har varit en ganska turbulent vinter med en viss besvikenhet och ett högt tonläge i debatten men jag är övertygad om att när dammet väl lagt sig så kommer det att visa sig att de borgerliga partierna trots allt har samma grundläggande värderingar. Vi är beredda att samarbeta med alla partier som är beredda att ta ansvar för Luleås utveckling och delar vår syn på hur man ska lösa de stora samhällsutmaningarna.

Opinionsintervju | Anders Josefsson