Äntligen händer det något i regeringsfrågan

Det är hög tid att Annie Lööf och Jan Björklund bestämmer sig. Vill de ha Ulf Kristersson som statsminister i en borgerlig regering som accepteras av Sverigedemokraterna eller vill de att Stefan Löfven vill leder en regering i koalition eller med stöd över blockgränsen? Röstar de nej till båda närmar vi oss i rask takt ett extra val.

Talman Andreas Norlén försöker rubba de låsta positionerna i regeringsfrågan.

Talman Andreas Norlén försöker rubba de låsta positionerna i regeringsfrågan.

Foto: Pontus Lundahl/TT

Politik2018-11-05 06:00
Detta är en ledare. Artikeln uttrycker tidningens opinionsbildande linje. Norrbottens-Kurirens politiska etikett är oberoende moderat.

Talman Andreas Norléns nya strategi för att få fram en statsminister och en regering är att ställa Moderatledaren Ulf Kristersson inför riksdagens kammare för en skarp statsministervotering. Norlén sade på måndagens presskonferens:

”Mina verktyg håller på att ta slut, men det finns ett kvar. Jag vill därför förhandsavisera att jag nästa måndag kommer lägga fram ett förslag till riksdagen att välja Ulf Kristersson. Han ska därförinnan meddela mig vilka partier som ska ingå i den regering han vill bilda.”

Att dela ut fler meningslösa sonderingsuppdrag, kalla till nya fikastunder eller hålla fler gruppterapisamtal vore bara slöseri med tid. Det krävs fyra misslyckade statsministervoteringar för att det ska bli extra val. Hittills – drygt åtta veckor efter valet – har riksdagen inte genomfört en enda statsministervotering. Oavsett hur det går för Ulf Kristersson i en omröstning, som tidigast kan ske nästa onsdag, så är det hög tid att de olika alternativen prövas i skarpt läge. På något sätt måste Andreas Norlén försöka rubba de låsta positionerna i regeringsfrågan.

Det är hög tid att Annie Lööf (C) och Jan Björklund (L) bestämmer sig. Vill de ha Ulf Kristersson som statsminister i en borgerlig regering som accepteras av Sverigedemokraterna eller vill de att Stefan Löfven leder en regering i koalition eller med stöd över blockgränsen?

Röstar de nej till båda närmar vi oss i rask takt ett extra val. En utveckling som Centerpartiet och Liberalerna – som genom sitt agerande försvårat en regeringsbildning – har särskild anledning att frukta, samtidigt som ett hotande extra val sannolikt ändå inte löser det grundläggande problemet.

De parlamentariska villkor väljarna har röstat fram ger oss tre block där ingen av dem har majoritet. Ett extra val kanske skickar Liberalerna eller Miljöpartiet ur riksdagen, men detta förenklar inte regeringsbildningen på något utslagsgivande sätt, oavsett om det blir Kristersson eller Löfven som ska försöka bilda regering.

Tvärt om kan SD mycket väl växa sig ännu starkare, om de andra partierna med gemensamma krafter saboterar alla försök att regera landet på basen av det existerande valresultaet