Centerpartiet sade i går ja till regeringens förslag som ska ge cirka 9 000 unga ensamkommande tillfälligt uppehållstillstånd i Sverige trots att de saknar asylskäl. Därmed urholkades asylprocessen ytterligare.
Den officiella och ordnade migrationspolitiken bygger på att det är skyddsbehovet som ska styra om en person får stanna i Sverige eller inte. Regeringens förslag på så kallad gymnasieamnesti, som nu med Centerpartiets och Vänsterpartiets hjälp kommer att klubbas av riksdagen, innebär i stället att en utvald grupp asylsökande får ett undantag, på grund av Migrationsverkets långa handläggningstider.
Många asylsökande (både inom och utanför gruppen ensamkommande unga) har visserligen fått vänta länge på besked. Men lagstiftarna har i stor enighet bestämt att det är asylskälen som måste ska avgörande för hur varje ansökan prövas. Det är grunden till ett konsekvent och förutsägbart system.
Tidigare avslag kommer nu att upphävas för en godtyckligt avgränsad grupp, som får rättslig särbehandling om de ansökt om uppehållstillstånd senast 24 november 2015 och studerar, eller har för avsikt att studera, på gymnasienivå.
Krav på att kunna styrka sin ålder och identitet – eller göra den sannolik – kastas i papperskorgen. Längden på Migrationsverkets handläggningstider ska i stället avgöra om det blir avslag eller fyraårigt uppehållstillstånd framför den enskildes asylskäl.
Kritiken mot förslaget har varit massiv. Lagrådets sakkunniga, som med fog kan beskrivas som landets högsta jurister, sågade förslagets hela grundläggande syfte med skarpa skrivningar som att ”gränsen har nåtts för vad som är acceptabelt i fråga om hur en lagstiftning kan utformas”.
Under tisdagens presskonferens uttalade Annie Lööf att hon delar Lagrådets hårda invändningar. Ändå säger Centerpartiet alltså ja till regeringens förslag. Det är totalt obegripligt varför just denna grupp företrädesvis unga män från Afghanistan ska ges en särbehandling som nekas asylsökande från exempelvis Syrien.
Centerpartiets agerande skadar förutsättningarna för att bilda en borgerlig regering efter nästa val. Men beslutet innebär framförallt ett olyckligt avsteg från rättstatens principer och de värderingar den bygger på. Risken är nu uppenbar att fler grupper med stöd av högludda opinioner kommer att kräva särregler.