Socialdemokraterna i Pajala har utsett Ulrica Hammarström till kommunalrådskandidat och etta på partiets fullmäktigelista. Hammarström, som kom in i politiken så sent som 2015, lär snabbt bli varse att det uppdraget ställer hårda krav.
Det är en rejäl reducering av kommunens åtaganden som gäller för att få ekonomin i balans. Dessutom kan hon känna sig säker på att knivarna slipas i den nuvarande fullmäktigegruppen.
Sedan motståndare till nedläggningar av byskolor kuppade Socialdemokraternas årsmöte 2016, genom att i smyg bli medlemmar i partiet, och tog över styrelsen har fullmäktigegruppen och medlemmarna dragit åt var sitt håll.
Medlemmarna bestämde att antalet skollokaler skulle bli fler än vad de folkvalda ledamöterna kommunfullmäktige såg framför sig. Belastningen blev snabbt för stor för dåvarande kommunalrådet Harry Rantakyrö (S). Inte heller efterträdaren Jan Karlsson (S), som valdes av fullmäktigegruppen men inte medlemmarna (som föreslog Ulrica Hammarström), har klarat av att ena fraktionerna.
Sprickan inom rörelsen verkar nu ha cementerats snarare än lagats. Partiet har gjort rent hus med den nuvarande fullmäktigegruppen. Tydligen räckte det med att ha stött Jan Karlsson för att inte vara välkommen i det nya gänget.
Att sparka de som stött företrädaren är inte att ena ett parti. Kupp, avsättningar, motkupp och hämnd blir en negativ spiral som är svår att bryta. Valberedningen borde ha sträckt ut en hand till Karlssons falang. Redan den florentinske 1500-talsdiplomaten Machiavelli visste att en furste ska undvika att ta ifrån besegrade fiender deras privilegier.
Risken är nu överhängande att det kommer fler akter i det socialdemokratiska dramat. Det talas om att bilda ett nytt parti (som i Boden), eller lansera en alternativ S-lista.
Samtidigt som Socialdemokraterna träter om maktpositioner och var undervisningen ska bedrivas så brottas skolorna i Pajala med allvarliga problem. Något som understryks av att hela 40,6 procent av eleverna lämnade grundskolan utan gymnasiebehörighet läsåret 2016/17, enligt Skolverket.
Alldeles oavsett vilka förklaringar det kan finnas till detta, så får de dåliga resultaten naturligtvis konsekvenser. Framför allt för de elever som inte fått de kunskaper och betyg de behöver. Men det får även konsekvenser för kommunen som helhet, när yngre personer börjar ifrågasätta det kloka i att bilda familj i en kommun där drygt 40 procent av eleverna missar betygs- och kunskapsmålen.
Skolresultaten måste bli bättre. Det är helt avgörande för att Pajala ska kunna lyfta sig.