Bra att leva i Norrbotten

Foto: Jurek Holzer/TT

Politik2019-08-02 06:00
Detta är en ledare. Artikeln uttrycker tidningens opinionsbildande linje. Norrbottens-Kurirens politiska etikett är oberoende moderat.

I Jokkmokk är det i särklass bäst att leva i Norrbotten, men för dem som prioriterar fritid, kultur och nöje är Arjeplog främst i landet med Arvidsjaur som trea och Jokkmokk fyra. Sommarheta Borgholm på Öland smyger sig in på andraplatsen och vintermetropolen Åre på femte. Onekligen uppseendeväckande resultat.

Allt enligt tidningen Fokus som rankat kommunerna i mätningen BästAttLeva. Det är trettonde året som man gjort sammanställningen utifrån nio huvudkategorier med tolv tunga källor som SCB, Sveriges Kommuner och Landsting, Socialstyrelsen, Skolinspektionen med flera.

Fritid, kultur och miljö lyfter flera kommuner i Norrbotten, men demografin, bostadsfrågorna och brottsligheten är samtidigt sänken. Plus de höga skatterna naturligtvis.

Riktigt intressant är det att Jokkmokk på femte plats i landet skuggar Solna, Danderyd, Stockholm och Sundbyberg när det gäller arbetsmarknad och inkomster. Och strax efter kommer Göteborgsregionens Mölndal. Här kan Jokkmokks kommunalrådet Robert Bernhardsson (S) stolt sträcka på sig för platsen i elitserien. Synd bara att man inte har en lika fin placering när det gäller lägsta skattetuttag och demografi som i rankningen av miljö, fritid, kultur och arbete.

Gruvnäringen, Vattenfall och kommunen är förklaringar till att Jokkmokk nästan inte har någon arbetslöshet. Kreativa personer som vill förverkliga idéer har dessutom fått en beundransvärd fart på småföretagandet i Jokkmokk. Nyföretagsamheten är den sjunde högsta i landet och överlevnadsgraden den tolfte bästa. I Jokkmokk är också många företagsledare kvinnor, var fjärde. En anledning till de positiva siffrorna är förstås att många känner att de vill satsa på att starta eget i stället för att flytta från Jokkmokk. Och blir man kvar i kommunen så biter man sig också fast vid de jobb man har.

Miljöfrågorna är inget lokomotiv som drar fram alla kommuner i länet. Kiruna har genomgående bra resultat, men rankas näst sämst i landet när det gäller miljö och långt ner det handlar om demografin. Miljön är också ett sänke för Luleå som bara hamnar på en plats bättre än Kiruna. Sedan kan man förstås fundera över hur Luleå bara kan ha fem kommuner framför sig när det gäller demokrati och hur kommunen kan finnas bland den bästa fjärdedelen när det handlar om kommunal ekonomi. Nåja, inga mätningar är väl perfekta.

Det finns också all anledning att notera att de fyra kommuner i östra Norrbotten som har problem med företagsklimatet även hamnar i botten när det handlar om var det är BästAttLeva. Politikerna i Haparanda, Överkalix, Övertorneå och Pajala har en hel säck med problem att ta itu med!

Krönika