Frode Berg, undrar ni kanske? Den 62-årige pensionerade gränspolisen från Kirkenes har fått relativt litet utrymme i norrbottniska medier. Men det slog ned som en bomb i Nordnorge när han den 5 december greps i Moskva misstänkt för ”spioneri” för Norges och CIA:s räkning.
Inte mycket är känt vad det gäller anklagelserna annat än att säkerhetstjänsten FSB, arvtagaren till KGB, hävdar att Berg varit en del av en omfattande spionoperation.
Han sitter i dag isolerad i en cell i det ökända Lefortovofängelset i Moskva och får bara kommunicera med omvärlden genom sin ryska advokat. Enligt advokaten uppger Berg att han lurats i en fälla.
Norska journalister fick i veckan tillbringa några få minuter i rättsalen – där 62-åringen hölls inlåst i en glasbur – när häktningsbeslutet överklagades. Det var tllräckligt för att fånga upp att en gråtande Frode Berg sade ”jag beskylls för något som jag inte har gjort”, innan en rysk vakt gav honom en tillsägelse om att han inte fick tala med medierna.
Beslutet från rätten innebär att Frode Berg kommer fortsätta sitta fängslad i väntan på att förundersökningen färdigställs. Enligt den ryska advokten kan spionärenden uppemot ett år innan de är utredda. Blir Berg dömd för spioneri riskerar han 20 års fängelse.
Norge, som länge haft goda relationer med Ryssland, har sedan en tid tillbaka kunnat vittna om ett attitydskifte gällande gränser och samverkan i norr. Vid militärövningen Zapad 17 i höstas, där ryska styrkor övade anfall mot flera västerländska stater (inklusive alliansfria Sverige och Finland) störde Ryssland inte bara ut civilflygets kommunikation och navigering i Nordnorge – utan förvrängde signalerna. Av detta måste slutsatser om allvaret i situationen dras även i Sverige.
I Frode Bergs hemort Kirkenes är det få som tror på de ryska anklagelserna. Förra veckan samlades 450 deltagare i en manifestation för Berg, som i gränsstaden ses som en brobyggare mellan öst och väst.
Kommunalrådet Rune Rafaelsen har offentligt vädjat till den norska regeringen att starta en politisk dialog med regimen i Moskva i syfte att föra ”en oskyldig norsk medborgare tillbaka till Kirkenes och Norge”.
Ett mycket rimligt krav. Det är dock inte bara den norska regeringen som har anledning att höja rösten mot, vad som verkar vara, ett godtyckligt fängslande av en oskyldig invånare i Kirkenes – själva navet i Barentsregionen.
Vad säger utrikesminister tillika ordförande i Barentsrådet Margot Wallström?
Vad säger de många norrbottniska politker och tjänstemän som precis kommit tillbaka från en stor konferens i Tromsö om ökad samverkan i Arktis?