FÖRÄLDRAR är de viktigaste personerna i varje barn liv och är de som bäst har möjlighet att ge trygghet och självkänsla åt barnet. Men också skolan har stor betydelse för barns utveckling. Särskilt viktig är skolan för de barn som inte lever med trygga hemförhållanden.
Både svensk och internationell forskning visar på att en fullföljd och lyckad skoltid är en mycket stark skyddsfaktor för utsatta barn och unga. Skolresultaten har stor betydelse för hur det går senare i livet.
När vi tittar på resultaten från barn som omhändertas och placeras är deras skolresultat nedslående. De har många avbrott i sin skolgång. Få har betyg i alla ämnen. Många har upplevt ett skolmisslyckande och förlorat sin självkänsla. 40 procent har stängts av från sin skola.
En hel del kompenserar dåligt självförtroende med missbruk och kriminalitet. Det är därför det är så viktigt att stödja de barn och unga som omhändertas av sociala myndigheter. För denna grupp är särskilt utsatt.
Däremot är det inte så att de är mindre begåvade än andra barn och unga. Men eftersom de haft krångel i familjen eller själva ställt till med stök behöver de särskild omsorg och stöd i sin skolgång. För de har ljusa drömmar om framtiden. De vill ha ett jobb att trivas med precis som andra ungdomar.
Nu satsar regeringen 36 miljoner från 2013 till 2015 för att utveckla och pröva en modell för bra utbildning på Statens Institutionsstyrelses (SIS) särskilda ungdomshem. Därefter ska modellen vara en integrerad del av socialnämndens, skolans och SIS ordinarie verksamhet.
Varje ung människa ska ha en individuell utbildningsplan. Den ska innehålla såväl en kartläggning av vilka kunskaper som finns, vad som ska hinnas med under tiden på SIS och inte minst hur den unge ska kunna fortsätta i den vanliga skolan efter utskrivning. Ibland behövs också motivationsarbete för elever som upplevt skolan som misslyckande.
Forskning visar också att denna grupp ungdomar ofta möts av alltför låga förväntningar från oss vuxna. Det gäller att bryta det. Det handlar om barn och ungdomar som har såväl begåvning som framtidsdrömmar. Men de har också en kraftigt förhöjd risk att hamna i missbruk och/eller kriminalitet. Därför blir det så viktigt att hitta vägar att slå följe med dem och stödja dem i att förverkliga sina drömmar. För deras egen skull och för samhällets skull. Alla barn har rätt till utbildning.