EN VIKTIG förutsättning för trygg och värdig äldreomsorg med god kvalitet är kompetenta chefer, som får möjlighet att styra, leda, följa upp och utveckla verksamheten. Tyvärr ser det inte alltid riktigt ut så. I äldreomsorgen finns i dag olika benämningar på ledare och inga nationella krav på utbildning.
Enligt en lägesrapport av Socialstyrelsen saknar tio procent av enhetscheferna eftergymnasialutbildning och 37 procent har högst en tvåårig högskoleutbildning.
Regeringen har mot denna bakgrund att avsatt cirka 100 miljoner kronor under åren 2013-2015 till en ledarskapsutbildning inom äldreomsorgen. Syftet med denna satsning är att höja kompetensen hos cheferna, och på sikt skapa bättre förutsättningar att utöva ett effektivt ledarskap.
Regeringen vill bidra till en god grund för en permanent och kompetenshöjande utbildning för enhetschefer genom att initiera och delfinansiera utbildningssatsningen. Socialstyrelsen har meddelat att det finns ett stort intresse från kommunernas sida för en nationell ledarskapsutbildning.
Kvalitetsbrister inom äldreomsorgen, hos både kommunala och enskilda utförare, innefattar också kompetens och ledarskap. Regeringen har redan initierat en satsning för grundpersonal (omvårdnadslyftet) - som omfattar en miljard kronor under mandatperioden - och gör nu ytterligare en kompetenssatsning med fokus på ledarna.
Regeringens satsning är därför också ett viktigt steg för att långsiktigt kvalitetssäkra de omfattande kompetenssatsningarna som är riktade till baspersonalen.
En god vård och omsorg står och faller med kompetenta chefer som kan styra, leda och utveckla det dagliga arbetet. Nu tar vi tag i utbildningsbehoven. Men det råder också mycket olika förutsättningar i olika kommuner när det gäller att utöva ett gott ledarskap. Inte sällan har cheferna för alltför omfattande enheter och uppgifter.
Socialstyrelsen beräknade 2010 att det finns cirka 5.000 enhetschefer och de har ansvar för mellan åtta till 100 medarbetare. I debatten om äldreomsorgens ropas ibland på stora strukturreformer, ändrade ansvarsgränser och ny lagstiftning. Det behöver inte alltid vara fel åtgärder. Men tänk om lösningen istället är att låta äldreomsorgen chefer sköta sitt uppdrag med bättre förutsättningar?