Debatt: Höjda skatter tar jobb från Sveriges unga

Politik2013-05-31 06:00
Detta är en ledare. Artikeln uttrycker tidningens opinionsbildande linje. Norrbottens-Kurirens politiska etikett är oberoende moderat.

SEDAN ALLIANSREGERINGEN tillträdde 2006 så har sysselsättningen, trots en internationell ekonomisk, ökat med drygt 200.000 personer. Vi har en av Europas lägsta långtidsarbetslösheter och dessutom så har vi kunnat klara krisåren utan att höja skatter eller att skära ned i välfärden. Detta gör att vi i dag står så pass ekonomiskt starka att Regeringen bara i år kan satsa 23 miljarder kronor på utbildning, infrastruktur, forskning och ungas jobbchanser.

Regeringen för en arbetsmarknadspolitik där ungdomar som skrivs in på arbetsförmedlingen redan från dag ett får förmedlingsstöd och möjlighet till en individuell plan för att komma i jobb. För Moderaternas del så är det självklart att alla åtgärder som kan leda till jobb ska vara tillgängliga så tidigt som möjligt.

Sven-Erik Bucht och Magdalena Andersson skriver i Kuriren 16/5 och påstår att de har konkreta förslag för att bekämpa ungdomsarbetslösheten. Tyvärr så missar de att nämna de många förslag som S har presenterat i sin ekonomiska vårproposition som tvärtom riskerar att driva många unga människor ut i arbetslöshet.

Totalt vill Socialdemokraterna höja skatterna med 30 miljarder kronor. Lejonparten av dessa skattehöjningar drabbar framförallt unga människor som nyligen har kommit ut på arbetsmarknaden. När S nästintill vill fördubbla arbetsgivaravgiften för att anställa ungdomar och dessutom höja restaurangmomsen, vilket slår mot den bransch som har bland högsta andelen yngre människor anställda, så framstår det som om partiet vill att

Sveriges unga ska betala notan för den socialdemokratiska politiken. Till det kommer en höjning av bolagsskatten vilket ytterligare försvårar för företag att växa och anställa. Har S ambitionen att vara ett parti som prioriterar arbetet mot ungdomsarbetslösheten så kan man inte höja skatterna för unga med mer än den dubbla summan man satsar på nya åtgärder.

I ärlighetens namn skall det sägas att det inte bara är ungdomar som jobbar som får betala för S politik. Även de som bor i områden där man har långa avstånd, som i Norrbotten, drabbas särskilt hårt av den kilometerskatt på 4 miljarder kronor som är en hörnsten i S budgetförslag. Sven-Erik Bucht måste förklara varför han förespråkar en politik som så hårt drabbar ungdomar i Norrbotten?