DEN SENASTE tidens köttskandaler har fått många konsumenter att fundera på vad maten vi stoppar i oss egentligen innehåller. För den klimat-, miljömedvetne och matintresserade konsumenten finns mängder med läckra vegetariska alternativ att upptäcka. Animaliskt kött behövs varken för smak eller konsistens.
Så gott som aldrig har vi, inom föreningen Svensk mat- och miljöinformation, stött på någon som inte uppskattar när vi bjuder på helvegetariska rätter tillagade från grunden eller med någon av de vegoköttsorter, som i dag finns att köpa. Ändå saknas fortfarande ofta sådana rätter på restaurangernas menyer och de tillagas alltför sällan i de svenska hemmen.
En orsak kan vara att Per Morbergs, Tina Nordströms, Sveriges mästerkocks, Pluras och många andras köttfokuserade matlagningsprogram i tv får ett stort genomslag, vilket leder till en ökad efterfrågan på köttprodukter. Istället för att tittarna inspireras att laga "nya" rätter och i butikerna söka och prova de goda, nyttiga och hållbara vegetariska alternativen, blir resultatet av programmen det motsatta.
Naturvårdsverket och Jordbruksverket rekommenderar minskad konsumtion av rött kött av klimat- och miljöskäl och enligt Livsmedelsverket kan en hög köttkonsumtion leda till rad allvarliga hälsoproblem. Världscancerfonden arbetar för att minska köttkonsumtionen då rött kött har konstaterats kunna bidra till flera olika cancerformer.
För den som saknar köttets och fiskens smak och konsistens finns i dag ett snabbt växande utbud av bland annat vegetariska filéer, fiskpinnar, kycklingbitar, grytbitar och färser. Alla dessa sorters vegokött kan med fördel användas i de flesta köttrecept. Men tyvärr känner alltför få till att de överhuvudtaget existerar.
Livsmedelsbutikerna måste bli bättre på att skylta med sina klimatsmarta och hälsosamma vegoprodukter samt att inspirera till mer användning av färska vegetabilier i matlagningen. Det är även viktigt att restaurangkockar och annan måltidspersonal utvecklar sin kompetens att laga grönsaksrätter och hantera alla nya vegoköttprodukter.
Svenska mat- och miljöinformation uppmanar tv-kanalerna att satsa på matlagningsprogram med grönsaksrätter och alternativ till kött. Vi uppmuntrar också er konsumenter att börja söka efter "nya" gröna livsmedel och införa en eller flera köttfria dagar i veckan för klimatets, hälsans, djurens och de kommande generationers skull. Vegokött är framtidens kött.