FÖR MODERATERNA är och förblir fler jobb det övergripande politiska målet. Fler i arbete är en förutsättning för såväl ökat ekonomiskt välstånd för den enskilde som för att vi ska klara framtidens välfärd.
För att skapa fler arbeten krävs det både att det blir mer lönsamt att arbeta, att de som i dag står långt ifrån arbetsmarknaden får extra stöd och inte minst att villkoren för innovationer och företagande är goda eftersom det är där de nya jobben skapas.
I budgetpropositionen för 2014 så föreslår regeringen att jobbskatteavdraget förstärks med 12 miljarder kronor. För en genomsnittlig löntagare innebär det cirka 300 kronor mer i månaden. Totalt har jobbskatteavdragen gett en sjuksköterska eller en metallarbetare en extra månadslön per år. Jobbskatteavdraget skapar jobb både genom att de ökar köpkraften hos hushållen och genom att öka viljan att gå från bidrag till arbete.
Under åren 2014-2017 så satsar regeringen 2,2 miljarder kronor på att bryta långtidsarbetslösheten. För människor som varit utan ett arbete under en lång tid så ska bland annat möjligheterna till särskilt anställningsstöd öka. För de som har allra störst behov av stöd så skapas 1.000 nya utvecklingsanställningar vid Samhall AB.
Satsningar på 3,1 miljarder kronor riktas mot insatser för att få fler unga i arbete. Det första jobbet är oftast det som är svårast för en ung människa att få och därför vill vi göra det lättare för företag att anställa och behålla ung arbetskraft. Till detta kommer också de nya YA-jobben, yrkesintroduktionsanställning, som gör det möjligt för ungdomar att få heltidssysselsättning till avtalsenlig lön samtidigt som de får utbildning. Denna satsning beräknas på sikt kunna ge 30.000 jobb per år.
Det är i framförallt små och medelstora företag som många av de nya jobben skapas. Regeringen satsar totalt 2,3 miljarder för att underlätta som stimulera företagande. De handlar bland annat om ett systematiskt arbete för minskat regelkrångel, minskad administrativ börda för företag som importerar och förenklad skatteredovisning för småföretag.
För mindre företag så förstärks nedsättningen av egenavgifter med 445 miljoner kronor per år och ett investeraravdrag införs för dem som investerar egna pengar i små och medelstora företag.
När Stefan Löfvén tillträdde som ordförande för Socialdemokraterna så var det många som trodde att han, med sin bakgrund i Metall, skulle driva en politisk linje som inser företags betydelse för att skapa nya jobb. Detta motsägs av att S nu lägger ett budgetförslag som innebär höjda skatter för alla som arbetar, kraftigt höjda arbetsgivaravgifter för den som anställer unga, en höjning av restaurangmomsen och ett nej till regeringens förslag om sänkta egenavgifter för företagare. Det är en politik som rimmar illa med att man säger sig vara ett parti som värnar jobb och sysselsättning.
Ännu allvarligare är att S skulle vara helt beroende av V och MP för att kunna regera. Vänsterpartiet vill kraftigt höja skatterna för alla som arbetar, höja bolagsskatten och ta bort RUT-avdraget. Miljöpartiet vill istället höja skatterna på energi, bensin och miljö med över tio miljarder kronor. Både MP och V driver en direkt Norrlandsfientlig politik då de vill höja mineralavgifterna, införa en lastbilsskatt som baseras på avstånd och snabbavveckla den kärnkraft som är så viktig för norrländsk basindustri.
Alliansen har styrt Sverige sedan 2006. Under den tiden har 200.000 nya arbeten skapats i Sverige, resurserna till välfärden har ökat och både pensionärer och löntagare har fått sänkt skatt. Alliansen vill fortsätta en politik som sätter jobb, företagande och välfärd först. Mot oss står ett socialdemokratiskt parti som är beroende av två partier som vill höja skatterna och dra undan benen för den svenska industrin.