Replik på inlägget från Wanja Lundby Wedin och Maria Stenberg med rubriken ”Länets väg till full sysselsättning” som publicerades i Kuriren häromdagen.
WANJA LUNDBY Wedin och Maria Stenberg har alldeles rätt i att vi måste satsa ytterligare på utbildning för att öka ungdomars attraktionskraft på arbetsmarknaden.
Regeringens satsningar på nya lösningar som till exempel lärlingsplatser – där utbildning och praktik varvas – är en av de åtgärder regeringen vill genomföra. Lärlingsplatser är bra för ungdomar som av olika anledningar är skoltrötta och i stället för att hoppa av skolan kan få en skolunderbyggnad som varvar praktik med utbildning, men de är också bra för de företag och den industri som bär uppe mycket av Norrbottens tillväxt och utveckling.
Totalt satsar regeringen 750 miljoner kronor på 7.500 nya platser på yrkesvux och yrkeshögskolan 2012-2013.
Alliansregeringens sysselsättningspolitik är helt och hållet fokuserat på målet om full sysselsättning. De bärande elementen ligger i att öka drivkrafterna för arbete och sänka trösklarna för att komma in på arbetsmarknaden.
Jobbskatteavdraget har för en heltidsarbetande LO-medlem i Norrbotten inneburit en extra månadslön i disponibel inkomst sedan 2006.
Att sänka skatten för låg- och medelinkomsttagare är en viktig del i regeringens arbete för att på marginalen göra det mer lönsamt att arbeta och minska beroendet av offentliga försörjningssystem.
Tillsammans med andra åtgärder som regeringen genomfört, såsom till exempel sänkt restaurangmoms och billigare arbetsgivaravgifter för de företag som vill anställa unga under 26 år, har den samlade politiken lett till att nästan 200.000 människor lämnat ett i många fall långvarigt utanförskap samtidigt som antalet sysselsatta ökat med 200.000 personer.
En grundläggande tanke är att göra det billigare för företagen att anställa unga människor. Detta är (S) kraftfulla motståndare till. Frågan som därför måste ställas socialdemokratiska företrädare är därför på vilket sätt en fördubbling av kostnaden för att anställa unga människor jämfört med i dag ökar företagens och kommunernas vilja att erbjuda personer under 26 år ett arbete i framtiden?
En annan förutsättning är att hushålla med statens resurser. Lundby Wedin och Stenberg säger i sin artikel att finanspolitiken inte varit tillräckligt ambitiös.
För alliansen är det alldeles tydligt att det är viktigt att hålla igen, inte lova allt till alla och föra en ansvarsfull ekonomisk politik. Detta har lett till att Sverige har en av Europas starkaste ekonomier och vi kan, där många andra europeiska länder måste sanera sina budgetar och minska sina offentliga utgifter, i stället minska utanförskapet och långsiktigt trygga viktiga välfärdssatsningar.
Många kommer ihåg tidigare socialdemokratiska regeringars många krispaket för att ”rädda” jobben i Norrbotten. Den här regeringen satsar i stället på långsiktiga åtgärder med bas i en solid och trygg ekonomi för att upprätthålla välfärden och skapa flera jobb.