Moderaterna kräver en oberoende utredning av hela köpet av Helikopter 14 och den fortsatta pengarullningen. Ett mycket rimligt krav. Inte nog med att projektet dragit ut på tiden och inte levererat helikoptrar i tid. Aftonbladet har ävem presenterat uppgifter från konsultfirman McKinsey som visar att Helikopter 14, som kallas NH90 av tillverkaren, kostat skattebetalarna 242 000 kronor per flygtimme. Detta att jämföra med Helikopter 16 (mer känd som Blackhawk) som kostar 40 000 per flygtimme.
Hur kommer det sig att affären blev så snurrig? Det är lätt att förklara, men samtidigt svårt att förstå.
Inför beslutet 2001 att införskaffa nya helikoptrar påtalade experterna vid Försvarets materielverk, FMV, riskerna med att köpa den högteknologiska men oprövade NH90, som tillverkas av ett europeiskt konsortium. FMV varnade för försenade leveranser och kostsamma tillfälliga lösningar och lyfte i stället fram ett annat alternativ, amerikanska Sikorsky S92, som var färdigutvecklad och beprövad.
Men den socialdemokratiska regeringen hade redan bestämt sig, trots att behoven talade för en annan helikopter än NH90. Regeringen gick emot rekommendationerna från FMV, eftersom många andra europeiska länder, inklusive Finland och Norge, hade beslutat att köpa NH90. ”Det var ett stort politiskt tryck på att vi skulle ha en gemensam nordisk helikopter”, har Claes Lundin, som förhandlade för Försvarsmaktens räkning, beskrivit det i Sveriges Radio (17/8 2011).
Helikopter 14 var heller aldrig en färdig produkt från hyllan, utan ett utvecklingsprojekt. Grundstommen består visserligen av NH90, men den svenska versionen förseddes med så många särlösningar och specialkrav, bland annat på att öka kabinhöjden från 157 till 182 centimeter, att man i praktiken var tvungen att tillverka en ny helikopter.
Helikopter 14 har med tiden ett sorgebarn. Eftersom Försvarsmakten står inför flera materielinköp är det angeläget att politikerna lär av missagen som begicks när upphandlingen av NH90 genomfördes.
Det viktigaste är emellertid att tidigare felaktigheter och misstag inte tillåts gå ut över Sveriges försvarsförmåga. Därför skulle det vara fel att göra som McKinsey föreslår och sluta använda de nio helikoptrar som är baserade vid helikopterskvadronen i Luleå. När systemet i sin helhet äntligen håller på att bli operativt vore det att kasta pengarna i sjön. Helikoptrarna behövs fortfarande för personal- och trupptransporter. Skulle verksamheten avvecklas står Försvarsmakten där med utbildade helikopterbesättningar utan uppgift.
Har Försvarsmakten inte råd att flyga de helikoptrar som politikerna beställt får politikerna tillföra mer resurser. För Sverige har inte råd med en försämrad försvarsförmåga.