Jobben var den stora frågan när Stefan Löfven (S), numera statsminister, gick till val 2014. Med bakgrund i fackförbundet IF Metall lovade han att återindustrialisera Sverige och att ordna Europas lägsta arbetslöshet 2020. Trots många löften har dock alla Löfvens jobbreformer slutat i fiasko.
Regeringen lovade inför valet att man i regeringsställning skulle skapa minst 32 000 traineejobb för unga arbetslösa i åldrarna 20–25 år. Efter att halva mandatperioden har gått har det dock bara blivit ynka 125 jobb.
Regeringens snabbspår som i rekordfart skulle sätta nyanlända i jobb i branscher med arbetskraftsbrist har också strandat. Bara cirka 2 400 personer befinner sig i dag i snabbspår i syfte att få arbete. Detta är bara 4 procent av 58 000 nyanlända som hittills hunnit skrivas in i Arbetsförmedlingens etableringsprogram.
Livsmedelsstrategin som skulle ge jobb och tillväxt i hela landet har skjutits upp flera gånger och har – liksom det nationella skogsprogrammet – ännu inte presenterats. De 25 000 jobb åt nyanlända som den rödgröna regeringen skulle ordna i skogsnäringen har ingen heller sett röken av. I stället för att blomstra under regeringen Löfven har de gröna näringarna fått det ännu tuffare. Till följd av ökad skatte- och regelbörda försvinner numera fler än ett svenskt lantbruk varje dag.
Efter att ha kört fast i Sverige har Löfven i stället bestämt sig för att pröva lyckan med internationell jobbpolitik. Nästa vecka är det tänkt att regeringens prestigeprojekt Global Deal ska lanseras i New York. Förhoppningen har varit att skapa bättre arbetsvillkor, löner och företagsvillkor genom att lansera den svenska modellen utomlands. Mycket av luften har dock gått ur projektet sedan ingen av de 25 inbjudna svenska företagsledarna velat delta i projektet, efter att ha blivit uppretade av regeringens politik gällande bland annat kilometerskatt och styrelsekvoteringar.
Ur ett arbetsmarknadsperspektiv är ett av de bästa regeringsbesluten ironiskt nog att man brutit mot ett av Socialdemokraternas vallöften om att höja den sänkta restaurangmomsen. Sänkningen från 25 till 12 procent som genomfördes av alliansregeringen har på tre år skapat 11 300 nya heltidstjänster och en årlig ökning på 490 företag, visar forskare från Myndigheten för Tillväxtanalys i senaste numret av Ekonomisk Debatt (5/2016).
Detta är något som borde ge Löfven en tankeställare. Jobb kan inte trollas fram genom politiska projekt. Jobb skapas inom företagen om staten garanterar ett bra företagsklimat med stabila och enkla spelregler samt lägre kostnader för att anställa.