Ett extraval kan göra det ännu värre

Sverigedemokraterna kan mycket väl växa sig ännu starkare, nu när de andra partierna med gemensamma krafter tycks sabotera alla försök att regera landet på basen av det existerande valresultatet.

Om fyra talmansrundor misslyckas väntar extraval.

Om fyra talmansrundor misslyckas väntar extraval.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Politik2018-09-28 06:00
Detta är en ledare. Artikeln uttrycker tidningens opinionsbildande linje. Norrbottens-Kurirens politiska etikett är oberoende moderat.

Stefan Löfven (S) upprepade efter sitt första möte i talmansrundan att Socialdemokraterna inte kommer att fungera som stödparti till en alliansregering med de fyra borgerliga partierna. Naturligtvis inte. Allianspartierna var naiva när de valde att frivilligt avstå makt till den rödgröna minoriteten för att låta den fortsätta regera. Den tjänsten kan de glömma att nu få i retur.

Om inte något radikalt händer som låser upp de låsningar som råder så blir det ingen så kallad alliansregering. Inte så länge Socialdemokraternas maktinstinkter sitter kvar och inte så länge det anses oacceptabelt att ta stöd av Sverigedemokraterna.

Vill de fyra borgerliga partierna bilda regering måste detta på ett eller annat sätt förankras hos riksdagens tredje block, det vill säga hos SD. Alltså samma majoritet som nyligen valde Andreas Norlén (M) till talman och röstade bort Löfven från statsministerposten.

Ett faktum som underströks då Jimmie Åkesson (SD) efter sitt möte i talmansrundan gjorde klart att han – om det vore omröstning i dag – skulle rösta nej till en regering under ledning av Ulf Kristersson (M) som inte gav SD politiskt inflytande i avgörande frågor.

Någon rödgrön regering blir det självklart inte heller, eftersom de parlamentariska förutsättningarna är obefintliga. En koalition över blockgränsen med Socialdemokraterna, Centern och Liberalerna försvåras i sin tur av att de olika delarna av en sådan regering strävar åt motsatt håll, inte minst i skattepolitiken och arbetsmarknadspolitiken. En sådan regering skulle dessutom vara beroende av stöd från Vänsterpartiet och Miljöpartiet.

Sakpolitiskt borde en storkoalition mellan huvudmotståndarna Socialdemokraterna och Moderaterna ha bättre förutsättningar än en regering med S, C och L. Men det alternativet omöjliggörs med största sannolikhet av de båda partiernas politiska instinkter och aversioner mot varandra.

Det återstående alternativet är extraval. Det är inte säkert att ett extraval bryter upp den besvärliga parlamentariska situationen. Tvärt om kan det bli ännu värre. Sverigedemokraterna kan mycket väl växa sig ännu starkare, nu när de andra partierna med gemensamma krafter tycks sabotera alla försök att regera landet på basen av det existerande valresultatet.

Väljarna får chansen att straffa dem som försvårat en regeringsbildning. Särskilt illa kan det sluta för de allianspartier som på förhand stängt de möjligheter att maximera genomslaget för den egna politiken som riksdagen erbjuder.

Ledare