Ett längre arbetsliv är en viktig frihetsreform

När svenskarna blir allt äldre och håller sig friskare allt längre upp i åren, samtidigt som välfärdsbehovet och pensionskostnaderna växer, är det helt orimligt att 65 år fungerar som någon slags formell gräns i yrkeslivet.

Socialförsäkringsministern. "Provocerar" och "diskriminerar"?

Socialförsäkringsministern. "Provocerar" och "diskriminerar"?

Foto: Marcus Ericsson/TT

Politik2017-10-26 06:00
Detta är en ledare. Artikeln uttrycker tidningens opinionsbildande linje. Norrbottens-Kurirens politiska etikett är oberoende moderat.

När dåvarande statsminister Fredrik Reinfeldt (M) offentliggjorde sina tankar om ett förlängt arbetsliv (för dem som kan och vill) möttes han av ilskna reaktioner från Socialdemokraterna. Tomas Eneroth, dåvarande talesperson för S i pensionsfrågor, och nuvarande infrastrukturminister, ansåg att det både var provocerande och diskriminerande att prata om att jobba efter den nuvarande pensionsåldern.

Drygt fem år senare är det andra tongångar. Den parlamentariska pensionsgruppen, där alla riksdagspartier förutom Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet ingår, har enats om höjd ­pensionsålder. Socialminister Annika Strandhäll (S) uppger för Dagens Nyheter att hon inte utesluter att regeringen lägger fram ett lagförslag innan valet.

När svenskarna blir allt äldre och håller sig friskare allt längre upp i åren, samtidigt som välfärdsbehovet och pensionskostnaderna växer, är det helt orimligt att 65 år fungerar som någon slags formell gräns i yrkeslivet.

Alla individer och yrkeskategorier kommer inte att kunna jobba längre eller på exakt samma sätt som tidigare. Men om vi blundar för att oerhört många kan göra storartade och betydelsefulla insatser även i hög ålder, så går vi miste om väldigt mycket kompetens och erfarenhet.

Det är därför hög tid att reformera regelverk och attityder för anställningar, arbetsuppgifter och arbetstid så att äldre inte betraktas som förbrukade föredettingar som inte duger någonting till. Höjd pensionsålder kräver sannolikt även bättre ekonomiska drivkrafter att fortsätta jobba, exempelvis genom skattelättnader till dem som jobbar trots uppnådd pensionsålder.

Det är positivt att även Socialdemokraterna vågar tänka nytt om pensionsålder och äldres kompetens. Positivt att åldern då vi tidigast kan gå i pension föreslås höjas från 61 till 63 år. Positivt att Pensionsgruppen föreslår att alla ska ha rätt att behålla sitt jobb till 69 års ålder i stället för dagens 67.

Synd bara att det tagit så lång tid att bestämma sig för vilken åsikt man har i frågan. Och att man lagt så stor möda på att svartmåla meningsmotståndare som letat efter en ­konstruktiv lösning på ett växande samhällsproblem.

När Socialdemokraterna nu säger sig vara för att pröva höjd pensionsålder blir partiet förhoppningsvis bemött med större respektfullhet och välvilja än vad man själv har visat i samma fråga.

Ledare