Skulle inte stora koalitioner mellan Moderaterna och Socialdemokraterna kunna vara ett alternativ för att lösa besvärliga parlamentariska situationer i kommunerna? Inte otänkbart.
Kommunpolitiken är mer pragmatisk till sin natur än den ideologiskt och taktiskt laddade rikspolitiken. Kommunerna sysslar till stor del med att finna lösningar på de uppgifter som riksdagen beslutat om. Därför finns det ofta bättre förutsättningar att lägga prestigen åt sidan och skapa majoriteter över blockgränsen. Men samtidigt bestraffar väljarna ofta partier som söker blocköverskridande samarbeten.
Det kostar att styra i koalition, konstaterar Dagens Samhälle (13/9). Tidningens granskning visar att nio av tio blockbrytande styren i kommunerna backade i årets val. Av 102 koalitioner har inte mindre 94 fått minskat väljarstöd. 86 har tappat mandat. Av de 83 som under mandatperioden haft majoritet i fullmäktige skulle bara 29 klara samma sak i dag.
Det straffar sig att styra utan att vara överens om en tydlig sakpolitisk agenda. Blocköverskridande byggen som vilar på urvattnade kompromisser blir rena drivhuset för oppositionen.
Det är knappast en slump att den enda kommunen i länet där Socialdemokraterna nådde egen majoritet efter valet är Överkalix, där en koalition bestående av Centerpartiet och Vänsterpartiet samregerat med en minst sagt oklar politisk agenda. Där tappade C 6,5 procentenheter och V hela 12,2 procentenheter.
I Kiruna, där kommunen har styrts av en osannolik regnbågskoalition bestående av Socialdemokraterna, Vänsterpartiet, Moderaterna, Samelistan och Feministiskt initiativ är S valets stora förlorare, och tappar 7,3 procentenheter. I stället går Centerpartiet starkt framåt och blir största parti.
På liknande sätt ser det ut i Övertorneå och Boden – om än hela kommunpolitiken i Boden omkullkastades efter att Bodenalternativet bildades i våras.
Undantaget är Gällivare där en brokig koalition bestående av Moderaterna, Vänsterpartiet, Miljöpartiet, Malmfältens väl och Sjukvårdspartiet styrt kommunen under fyra år. Där ökar de styrande blockbrytarna sina mandat liksom Sverigedemokraterna. I stället är det Socialdemokraterna som ytterligare gröps ur med 6,7 procentenheter.
Sammantaget tycks stora koalitioner sällan vara ett bra alternativ, ens i kommunerna. Det bör vara sistahandsvalet för både M och S, om det är något alternativ alls.