Runt om i Europa har man under de senaste dagarna grubblar rejält över hur många som bryr sig om att rösta fram det nya EU-parlamentet. Trots uppgifter om att många svenskar, för bara några veckor sedan, inte visste om att det är val till Europaparlamentet den 26 maj, verkar det som att valdeltagandet kommer att bli rekordhögt och stiga till uppåt 58 procent i Sverige.
2014 var var det 51 procent som röstade i EU-valet. Det kan jämföras med 46 procent 2009 och 38 procent 2004.
Det är en positiv utveckling. Även om det ibland kanske känns som om Europaparlamentarikerna verkar i ett parallellt universum, långt bort från vårt, så påverkar parlamentet och EU i hög grad vardagen i Sverige och Norrbotten. Parlamentet i Bryssel och Strasbourg är en viktig arena, även om vi ibland har svårt att se vad som händer från så långt avstånd.
Det har stor betydelse om Sveriges Europaparlamentariker står upp för EU:s grundtanke att binda de europeiska nationerna närmare varandra genom handel och välstånd, för att på så sätt säkra freden, eller om de vill begränsa fria och öppna marknader för att skydda snäva egenintressen.
Det har stor betydelse om de vill förbättra kontrollen av vilka som kommer in i EU, vilket är nödvändigt för att behålla den inre rörligheten, genom att stärka EU:s gräns- och kustbevakningsmyndighet Frontex.
Det har stor betydelse om våra Europaparlamentariker arbetar för att göra EU oberoende av rysk olja och gas och verkar för att Europa ska investera mer i kärnkraft. Inte bara för att minska koldioxidutsläppen utan också för att göra EU självförsörjande på energi och öka motståndskraften mot ryska påtryckningar i en säkerhetspolitiskt orolig tid.
Det är även av stor betydelse om de vill försvåra för internationella stöldligor att bedriva sin verksamhet, genom att under en tid göra det förbjudet för dömda brottslingar att återvända till det land där brottet begåtts.
Det har stor betydelse om de kandidater som vi skickar till Europaparlamentet försvarar Sveriges självbestämmande över sådant som aborter, arbetsmarknadspolitik, familjepolitik, social välfärd, snus och jakt- och vapenregleringar.
Så om du inte redan har röstat, leta då fram röstkortet och bege dig till vallokalen. Att inte rösta är att skänka bort sitt inflytande. Nästa chans att välja till Europaparlamentet är fem år bort.