När hörde du senast en socialdemokrat skrävla om att Sverige ska ha EU:s lägsta arbetslöshet till år 2020? Det vikigaste vallöftet från 2014 fanns inte med i Stefan Löfvens senaste regeringsförklaring.
Kanske är det inte så märkligt att löftet har fallit i glömska. När Socialdemokraterna gick till val på att ta EM-guld i arbetslöshet låg Sverige på plats 12 i Eurostats rankning av EU-ländernas arbetslöshet, det vill säga 11 länder hade lägre arbetslöshet. Men sedan Löfven tog över regeringsmakten så har Sverige halkat längre och längre från täten.
I juni återfanns Sverige på plats 19 i arbetslöshetsligan, långt efter Tjeckien med EU:s lägsta arbetslöshet.
Mycket talar för att tillbakagången kommer att fortsätta. Arbetslösheten i Sverige ökar för andra månaden i rad och bedöms fortsätta att göra det, enligt Arbetsförmedlingens färska prognoser. Framför allt ökar den bland utrikesfödda kvinnor, och i dag är för första gången på länge fler kvinnor än män arbetslösa.
”Det handlar huvudsakligen om kvinnor födda utanför Sverige och utanför Europa. Många av dem kom under 2015–2016, men det är naturligtvis också en grupp som har varit här längre”, sade Arbetsförmedlingen analyschef Annika Sundén till SR Ekot.
Med den utvidgade rätten till familjeåterförening, och den temporära respiten från att kunna försörja sina anhöriga, kommer utmaningen att i närtid få dessa grupper i arbete inte precis att bli mindre.
Centerpartiet och Liberalerna lyckades klämma fram några konstruktiva reformer på integrationsområdet i regeringsförhandlingarna med Socialdemokraterna.
Störst betydelse har kanske införandet av etableringsjobb med lägre lön för nyanlända och långtidsarbetslösa, vilket stärker konkurrenskraften för personer som står längst ifrån arbetsmarknaden. Betydelse har också det tredubblade taket i rutavdraget som sänker trösklarna till lågkvalificerade arbeten, för den med bristande utbildning och språkkunkaper.
Men det borde vara självklart att stärka arbetslinjen för nyanlända invandrare genom att villkora de svenska bidragssystemen med eget arbete samt att införa ett bidragstak så att det alltid lönar sig att gå från bidrag till arbete.
Just nu råder det högkonjunktur. Men vad händer när konjunkturen vänder?