Vore det val i dag skulle Liberalerna åka ur riksdagen. Partiet samlar endast 3,7 procent av väljarna enligt SVT/Novus senaste väljarbarometer (16/11).
Vad som är extra oroande för Liberalerna är att den nedåtgående formkurvan inte enbart identifieras i en enskild undersökning, utan trenden har noterats sedan valet.
I Sifos sammanvägning av opinionsinstitutens mätningar under oktober backade partiet jämfört med valresultatets 5,5 procent till 4,9 procent.
Dessutom störtdyker förtroendet för partiledaren Jan Björklund. I Expressen/Demoskops senaste mätning minskar förtroendet med hela tio procentenheter, vilket är den största minskningen bland partiledarna.
Det är inte orättvist. Att följa Centerpartiets linje i regeringsfrågan och vägra acceptera att Sverigedemokraterna är en realitet har inte varit en vinnarstrategi för Jan Björklund. Det har inte heller begränsat SD:s inflytande och tillväxt.
Liberalerna borde i stället dra lärdom av de kommuner där framgångsrika lokalpolitiker lyckats trycka tillbaka SD genom att fokusera på sakpolitiken
I Landskrona, där Torkild Strandberg (L) leder en minoritetsregim som bestämt sig för att behandla SD som andra oppositionspartier, gick Liberalerna från höga 25,74 procent till sensationella 34,5 procent i kommunvalet. Samtidigt backade Sverigedemokraterna från 22,3 procent till 19 procent, i en kommun som länge varit SD:s starkaste fäste i landet.
Torkild Strandberg är kritisk mot partiets beslut att ställa upp regler för vem man får och inte får prata med och skriver i en debattartikel i Svenska Dagbladet (15/11) att Liberalerna borde ha släppt fram Ulf Kristersson (M) som statsminister:
”I riket har utvecklingen för Liberalerna varit den motsatta de senaste åren. Partiet valde 2014 aktivt att avstå från möjligt sakpolitiskt inflytande och har under fyra års tid verkat i decemberöverenskommelsens anda. Ledningen har givit partiet en spretig profil där man ena dagen kritiserat Moderaterna från höger för att nästa dag kritisera Miljöpartiet från vänster.
Väljarnas reaktion har varit att ge Jan Björklund det lägsta snittresultatet i riksdagsval av alla partiledare i partiets historia.”
Hur länge kan egentligen Liberalernas Jan Björklund sitta kvar som ledare för sitt parti? Redan före valet satt han löst och räddades i praktiken enbart av att utmanaren hette Birgitta Ohlsson.
För att ytterligare förvärra läget har Liberalerna i princip slut på pengar, rapporterar Expressen (1/10). Att dag för dag gå närmare ett extra val med en ifrågasatt partiledare, en tom partikassa och få sympatisörer är att bädda för ett misslyckande.