Äldrevårdens problem i Luleå adresseras allt oftare i debattartiklar, demonstrationståg och namninsamlingar. Frustrationen är stor bland personal och anhöriga som står bakom Äldrevårdsupproret. Undersköterskan William Larsson, som var förste talare under demonstrationen i lördags, sade till Kuriren (2/2):
”Under ett arbetspass, låt säga 07.00 till 16.00, ska jag göra 15 till 20 hembesök. Jag ska exempelvis ge brukarna medicin, byta blöjor, bädda sängar, tja, det mesta som man hinner på de få minuterna man är på hembesök.”
”Allt detta medan stämpelklockan tickar”.
Kritiken från Äldrevårdsupproret besvarades av kommunalrådet Lenita Ericson (S) i Kuriren (4/2). De som är missnöjda med sin arbetssituation fylldes knappast med tillförsikt när de blev tillsagda att: ”ett bra sätt är att prata med sin närmsta chef eller förvaltningschefen i frågor som schemaläggningar”.
Anhöriga och vårdtagare kände troligen inte heller förtroendet och tilltron växa när Ericson förklarade:
”Vi ska se till att vi har en bra äldrevård men samtidigt ska vi klara av att ha en hållbar ekonomi och det är en ekvation vi ska klara av tillsammans.”
Kommunpolitik är för de flesta en otacksam sysselsättning som förbrukar mycket energi men innebär lite av beröm och uppskattning. Men med lättsinniga satsningar utanför kärnverksamheten binder beslutsfattarna också ris för egen rygg.
Kommunpolitiker som inte nöjer sig med att förvalta utan vill göra avtryck och erbjuda något extra söker sig gärna till frizoner utanför de lagstyrda kärnverksamheterna. Som exempelvis i Luleå där man – med oklar nytta för skattebetalarna – satsar på ”kreativa näringar” och resor till Austin, medan man får intrycket av att välfärdens grundläggande funktioner hanteras med vänsterhanden. När hörde ni senast ett engagerat ord från Niklas Nordström eller Lenita Ericson om kunskap i skolan eller kvalitet i äldreomsorgen?
Mycket kan vinnas om politikerna återigen förmår fokusera på kärnan i det kommunala uppdraget. Det är ingen vild gissning att förståelsen och respekten för sparbeslut inom äldrevården skulle öka, om det märktes att det sparades ännu mer i de verksamheter som organisatoriskt ligger närmast kommunledningen.