Den som saknade debatt om Europeiska unionen i söndagens partiledardebatt i SVT:s Agenda fick under onsdagen besked.
I riksdagens kammare hölls debatt mellan partiledarna inför valet till Europaparlamentet, till vilket förtidsröstningen lägligt startade samma dag.
Debatten motbevisade EU-politikens rykte om att vara ointressant och framstod nästan som mer spännande än den mittenorienterade rikspolitiken. För när politiken i EU diskuteras finns också trådarna om värderingar och visioner invävda.
Statsminister Fredrik Reinfeldt (M) inledde med att tala om freden och grunden för det europeiska samarbetet. I ett replikskifte med Jimmie Åkesson (SD), som påstått att EU påtvingar värderingar, fick Reinfeldt även tillfälle att tala om vad de gemensamma värderingarna handlar om: demokrati, rättsstaten, politiska friheter, mänskliga rättigheter, korruptionsbekämpning och öppenhet. Detta är lätt att ta för givet.
Att värderingarna får större utrymme när EU diskuteras, än vad de får i den nationella politiken, beror förstås på den överhängande frågan om vad unionen ska vara.
Riksdagens två ytterlighetspartier, Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet, vill rent utav att Sverige ska lämna samarbetet.
Varför dessa partier som inte vill att Sverige ska ha en röst i Bryssel överhuvudtaget ställer upp i EP-valet är en gåta. De har aldrig något att säga där.
Öppenheten handlar till stor del även om ekonomin. De borgerliga regeringspartierna går till val på att stärka konkurrenskraften, att riva hinder för svenska företag och att få frihandelsavtalet mellan EU och USA på plats. EU ska fokusera på sådant som gynnas av att förhandlas gemensamt, såsom handelsavtalen och klimatfrågorna. Däremot är arbetsmarknadspolitik, familjepolitik, regler för snus och vargjakt sådant som bäst bestäms av varje medlemsland.
Socialdemokraterna valde tvärtom att främst fokusera på hur EU kan användas i arbetsmarknadspolitiken.
Mikael Damberg (S) hade också svårt att försvara sitt partis hållning i frågan om EU ska ha beskattningsrätt. Oavsett vad Damberg försökte ge sken av står det i S valplattform att en skatt på finansiella aktiviteter kan införas. Det försvagar konkurrenskraften och ökar Bryssels inflytande över sådant som bäst beslutas på hemmaplan.
Riksdagsdebatten var ett gott exempel på att det går att vara konkret och samtidigt tala om värderingar.
På samma sätt som EU-debatten präglas av om besluten ska fattas i EU eller i Sverige skulle höstens val gärna få handla om det; hur makten kan flyttas närmare medborgarna.
Men här vill vänstern i stället montera ned valfriheten i välfärden och flytta fler beslut till politikernas bord.