För stora portioner göra att kommunen blir fet

Det är kanske är bekvämt för Luleå kommun att strunta i upphandlingar och vända sig direkt till ­Piteå kommun. På kort sikt. Men i längden skadas pluralismen och företagsklimatet.

Het äldremat. Ska kylas ner i Piteå och skickas till Luleå.

Het äldremat. Ska kylas ner i Piteå och skickas till Luleå.

Foto: Boel Malmström

Politik2017-10-25 06:00
Detta är en ledare. Artikeln uttrycker tidningens opinionsbildande linje. Norrbottens-Kurirens politiska etikett är oberoende moderat.

En kommun kan bygga upp eller ­bevara sitt anseende som företags­vänlig genom att behandla lokala ­företag med gott bemötande och likabehandlig. Men man kan lika snabbt skapa den motsatta känslan om man gör omfattande inköp utan offentlig upphandling.

Som med Luleå kommuns 25-åriga (!) anlitande av Bevista Sunderby AB (ägs av Sunderby folkhögskola) för kommunala matsalstjänster, utan ­någon öppen anbudsinfordran där även andra företag kunnat vara med och delta. Och som nu senast med ­Luleå kommuns uppmärksammade inköp av matleveranser till kommunens äldre från Piteå kommun.

När frågan om upphandling av maten till äldreomsorgen utreddes 2015–2016 kom man fram till att det inte fanns någon extern aktör i Luleå som klarade att leverera behovet av 745 000 portioner kyld mat per år. Det var säkert en helt korrekt slutsats, utifrån sättet som frågan var formulerad. Men som Carola Lidén, gruppledare för Centerpartiet, påtalat som borde naturligtvis en matupphandling ha delats upp i mindre portioner, så att fler och mindre företag kunde vara med och konkurrera.

Det är tyvärr ofta som det offentliga gör för stora upphandlingar. Det har flera negativa konsekvenser.

Först och främst leder det till att det redan från start endast är en liten andel av alla möjliga budgivare som är stora nog för att delta. För det andra är stora upphandlingar problematiska då framtiden för enskilda företag ­riskerar att sättas på spel av en enda offentlig upphandling. Minsta lilla ­felräkning – eller att en oseriös anbudsgivare ror hem upphandlingen genom att lägga ett skambud – och även ett ganska stort företag riskerar att skadas allvarligt.

Det spelar egentligen ingen roll om det handlar om mat, städtjänster ­eller något annat. I längden är det djupt skadligt för det offentliga att inte vända sig till det lokala näringslivet med upphandlingar, som rätt genomförda leder till högre kvalitet och lägre kostnader för skattebetalarna.

Det är inte bara en fråga om att skattepengar ska användas så effektivt som möjligt. Det handlar också om företagsklimatet. I vilken kommun upplevs klimatet som bäst? Där kommunen som kund är öppen för alla leverantörer i öppen konkurrens? ­Eller där kommunen bestämmer sig för att handla av en utvald aktör, medan ­andra aldrig blir tillfrågade?

Det är kanske är bekvämt för Luleå kommun att strunta i upphandlingar och vända sig direkt till Piteå kommun. På kort sikt. Men i längden skadas pluralismen och företagsklimatet.

Ledare