Moderaterna vill bli "Framtidens folkrörelse". Vilket också är namnet på en rapport partisekreteraren Sofia Arkelsten presenterade på Moderaternas dag i Almedalen.
Inför valet 2014 vill Sofia Arkelsten att 2014 nya Nya Moderater ska finnas med på partiets vallistor. Partiets politiska breddning ska följas av en personell.
Så långt är rapporten klok. För att bli ett
samhällsbärande parti bör Moderaterna engagera fler människor med andra erfarenheter av och infallsvinklar på samhället än de traditionellt moderata.
Men det finns också lite oroande tongångar i rapporten. Till exempel skriver Arkelsten att
Moderaterna bör hämta inspiration från Socialdemokraternas sätt att engagera medlemmar under hela livet. Men är den socialdemokratiska
sedvänjan verkligen något att ta efter?
Kan det inte vara så att Socialdemokraternas iver att politisera allt från scoutföreningar till begravningsbyråer bidragit till att partiet förlorat sin ledande roll? Samtidsmänniskan är kanske trött på att sättas i fack och vill inte att någon ska ta hennes röst för given.
En styrka i Moderaternas varumärke är att de inte tycker att allting är politik. Så bör det få förbli. Medborgarna ska inte behöva ha en partipamp som kollar över axeln om de har handlat i rätt affär eller läst rätt kvällskurs. Dessutom finns alltid risken att så kallade folkrörelsepartier blir partier för särintressen.
Moderaterna har vunnit två val i rad på att vara det enda parti som stått för allmänintresset. Förmodligen har det varit av avgörande vikt att Moderaterna och Svenskt Näringsliv har glidit ifrån varandra.
Svenskt Näringsliv kritiserar numera högljutt regeringens försvar av regelverket på arbetsmarknaden. Samtidigt backar inte moderata politiker för att kritisera näringslivet på ett sätt som inte ens sossarna vågade på sin tid.
Anders Borg har ju till exempel tagit bankerna örat. Och samma dag som Arkelsten lanserade sin rapport om det nya folkrörelsepartiet, och Reinfeldt höll sitt Almedalstal, attackerade den moderate riksdagsmannen Henrik von Sydow höga direktörslöner i en debattartikel i Dagens Industri.
Oavhängigheten gentemot särintressen, såsom Svenskt Näringsliv, ger Moderaterna en fördel framför Socialdemokraterna, som dras med sitt LO. Det är lättare att utforma politiska förslag när man inte är beroende av stödorganisationers godkännande.
Till och med ledande socialdemokratiska
debattörer som Widar Andersson (SvD 12 juni) har påpekat problemet med sammanblandningen av riksdagsparti och folkrörelseorganisationer, som facket.
Verkligheten tycks gå mot att särskilja de politiska partierna och det civila samhället.
Så om nu Moderaterna ska bli mer folkrörelselika, gör det inte på det sätt som sossarna gjorde för hundra år sedan. Satsa på att vara ett politiskt parti som låter människor vara opolitiska så ofta de önskar.