SVENSK POLIS ÄR PÅ VÄG att få tillskott av en beslöjad representant. Under veckan har flera rikstidningar rapporterat om Donna Eljammal som är den första eleven vid polishögskolan som bär slöja.
Det vore oklokt om hon gjorde detta även som utexaminerad.
Polisen bär uniform, inte helt ologiskt, därför att de ska uppfattas som enhetliga. Poliser bär inte klubbmärken, politiska pins eller stora kors när de är i tjänst. Det är heller inte tillåtet för dalkarlar att bära knätofs till sin polisuniform. Eller för bohuslänska kvinnor att ha schalett. Reglerna är inte införda för att diskriminera dalkarlar och bohuslänskor, utan för att skydda idén med en uniform. När man som medborgare möter en polis ska man veta att man möter en representant för lagen, inte för något politiskt parti, någon landsända, något fotbollslag eller för någon religion.
Att poliser inte bär symboler innebär dock inte att deras uniform skulle vara neutral. Tvärtom ska den vara en tydlig symbol för de värden och den erfarenhet som det svenska rättssamhället bygger på. Likhet inför lagen, jämställdhet mellan män och kvinnor, öppenhet, samt inte minst att lojalitet gentemot staten och lagen går före religiösa lojaliteter. Ja, det sistnämnda är faktiskt vad alla nationalstater kräver.
Ett argument för att det ska vara tillåtet att bära slöja är att den öppnar dörrar till grupper i samhället som saknar förtroende för polisen. Det torde vara ett felaktigt antagande. Om man betänker att människor som kommit till Sverige från Mellanöstern i regel är flyktingar, och att deras anledning att vara här är att de söker den svenska lagens beskydd. Då måste man förmoda att de redan från början har ett gott förtroende för svenskt rättssamhälle. Eftersom slöjan dessutom ofta ses som en symbol för förtryck i länderna som flyktingarna lämnat kan man knappast anta att den skulle öppna några dörrar. Berörda medborgare ser väl ändå om en polis har samma nationella bakgrund som de själva?
Riksdagen antog 2006 en lag som gjorde det tillåtet för poliser att bära slöja, kippa eller turban till sin uniform. Det var ett dåligt beslut, och lagen bör göras om. Förslaget uppkom i en situation när multikultur-idéerna var som mest på modet, och det var svårt för politiker att stå upp för rättssamhället utan att beskyllas för att vara rasister.
I dag vet vi bättre. Vi kommer aldrig att få ett tolerant och öppet samhälle där människor med olika bakgrund kan leva tillsammans om vi inte bygger det på regler som är lika för alla.
Det är glädjande att Donna Eljammal väljer att tjäna sitt nya hemland genom att bli polis. Men då hon är på jobbet bör hon välja båtmössan framför slöjan.