Invandrare har svårt att komma in på svensk arbetsmarknad. Problemet är inte nytt, men behöver åtgärdas för att bryta den negativa spiral som slår hårt mot både individ och samhälle.
Diskriminering och reglering är två problem som ofta håller utlandsfödda utanför arbetsmarknaden. Det visar en ny studie gjord av forskarna Per Skedinger och Magnus Carlsson, vilken släpptes på tisdagen, för tankesmedjan Fores.
Det är viktigt att identifiera de grundläggande problemen, annars kan man inte hitta annat än kosmetiska lösningar.
Undersökningen visar att många av problemen beror på den rigida arbetsmarknadslagstiftningen som vi har. Turordningsreglerna i lagen om anställningsskydd (Las) är ett problem som blir än mer uppenbart när vi går in i lågkonjunktur.
De grupper som haft svårast att komma in på arbetsmarknaden, som unga och invandrare, blir de första som åker ut vid neddragningar. Det är verkligheten bakom turordningsreglernas princip om sist in först ut.
Finansminister Anders Borg (M) har kallat till samtal med arbetsmarknadens parter om problemen med regleringarna, såsom turordningsreglerna. Det skulle behöva nås en överenskommelse för att förbättra förutsättningarna för integration på arbetsmarknaden. Både morot och piska behövs mot alla parter.
Irene Wennemo, huvudsekreterare för socialförsäkringsutredningen och tidigare chef för LO:s arbetslivsenhet, menar att småföretagen diskriminerar utlandsfödda som söker arbete. Samtidigt skriver Företagarna i en nysläppt rapport att "småföretagen alltjämt [är] bäst på integration".
Åsikterna går tydligen isär, men vem som har rätt är inte det centrala, utan vad som bör göras åt saken. Därför är finansministerns initiativ att få till stånd en strukturerad dialog viktigt.
Människor som har börjat få fotfäste på arbetsmarknaden åker ut igen på grund av Las. Så ska det inte behöva vara. Nulägets Las skapar långsiktiga problem av utanförskap och ekonomiska fallgropar då vi som är inne i systemet vänder våra medmänniskor ryggen.
I stället bör ett bättre trygghetssystem utvecklas.
Det behöver skapas ett mer dynamiskt system som både säkerställer trygghet, kontinuitet i företagen och att svaga grupper inte per automatik skickas ut vid neddragningar.
Mer kunskap möjliggör utveckling och förbättring. Vi måste bli bättre på att ta tillvara förmågan hos den arbetskraft som går förlorad i lågkonjunktur. Då bör dagens Las omgående omarbetas och göras mänskligare.