I DAG ONSDAG besöker FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon Sverige. Fredrik Reinfeldt tar emot och frågorna som diskuteras är bland annat Libyen, fredsprocessen i Mellanöstern och läget i Cypern-förhandlingarna. Högt upp på Reinfeldts agenda står vikten av kvinnors rättigheter. Förväntningarna på FN-chefen är stora, men om Reinfeldt och Sverige kommer att få gehör återstår att se.
Ban Ki-moon har kritisterats för att utöva undermåligt ledarskap och för att vara ineffektiv. Det kan stämma, ändå valdes FN-chefen om så sent som i somras.
I samband med besöket i Sverige uppger Ban Ki-moon att hans personliga förebild är Dag Hammarskjöld (DN 9/10). Om det är smicker medpackat på resan, eller genuin beundran är svårt att veta. FN-chefen säger att han ser på Hammarskjöld som "en verklig visionär", och att det är något som han vill ta efter. Det är stora ord som Ban Ki-moon bättre behöver bevisa att han eftersträvar.
FN:s säkerhetsråd tillämpar principen "ansvar att skydda", men resultat kommer bara om det finns en klar enighet mellan FN:s medlemsnationer. Ban Ki-moon säger sig vilja arbeta för ett enat FN. Då gäller det att han uppmärksamt lyssnar på de människor han möter under sina rundresor.
Statsminister Reinfeldt höll anförande i FN:s Generalförsamling den 23 september i år. Där utgick han ifrån tidigare mål och pekade på den goda utvecklingen. Därefter lyfte han jämställdhetsfrågan och den orättvisa många kvinnor runt om i världen utsätts för.
Reinfeldt talade inte främst om Sverige, eftersom vi är ett land som ofta tar vår frihet för givet. Han satte i stället en viktig fråga i global kontext och menade att med fler framgångsländer som vågar visa framfötterna kan förändring ske globalt. Reinfeldt håller en hög ambitionsnivå, vilket är bra. Men de två ledarna ser ut att gå om varandra, eftersom Ban Ki-moons främsta fokus tycks ligga på miljöfrågorna.
"En global utmaning kräver ett globalt svar", sa Ban Ki-moon i intervjun med DN. Han refererade främst till miljömässiga utmaningar, men hans uttalande är även applicerbart på Reinfeldts tal.
Även under det korta onsdagsbesöket lyfter statsministern vikten av att arbeta för allas rätt till samma förutsättningar oavsett kön. Kvotering är inte svaret, arbetet för jämställdhet är det. I längden blir det även en ekonomisk lösning - när fler får rätten till ett eget arbete och liv.
FN:s medlemsländer och deras invånare har rätt att ställa höga krav på sina ledare. Både Ban Ki-moon och Reinfeldt ska arbeta för att nå bästa resultat i sina uppdrag. Förvisso är Reinfeldts inte i närheten av FN-chefens storskaliga uppdrag. Det får däremot inte bli ett hinder för utveckling. Onsdagens Sverigebesök behöver bli en uppmaning för Ban Ki-moon att även små länder har rätt att ställa höga krav.