Försvarsindustrin är oerhört viktig för Sverige. Därför måste debatten föras på ett mer seriöst sätt. Öppenheten från företagens sida bör bli större. Men politikerna måste också våga berätta om varför vi ska ha en försvarsindustri och varför vi ska exportera.
Det finns idag drygt 60 svenska företag som exporterar vapen till utlandet. 30.000 människor är direkt anställda inom försvarsindustrin. Räknar man med alla företag som levererar delar tillkommer ytterligare 100.000 jobb. Vinsten som kommer hem till Sverige var förra året mer än 14 miljarder. Dessutom ska man komma ihåg att försvarsindustrin hela tiden ligger i teknikens framkant. Att ha en inhemsk produktion av avancerade vapensystem skapar så kallade spin-off effekter som kan användas också civilt.
Men vapen är en alltför speciell vara för att enbart motiveras med ekonomiska faktorer. Ytterst tillverkar vi vapen för att försvara oss själva och våra grannar. För att upprätthålla den kompetensen måste vi sälja vapen. När vi gör det bidrar vi samtidigt till en mer stabil värld. Internationellt samarbete leder till ömsesidiga beroenden. Vilket minskar risken för att en eller flera stater ska bryta sig ur det internationella systemet och starta krig mot sina grannar.
Självklart finns det också risker med att sälja vapen. De kan hamna i orätta händer, och de kan användas på ett omoraliskt sätt. Men vad som talar för den svenska försvarsindustrin på den här punkten är att vi inte exporterar handeldvapen som kan användas av vem som helst mot vilka mål som helst. Sverige exporterar komplicerade vapensystem som i princip enbart kan användas av stater, och ofta är inriktade på just försvar. Exempel är radarsystem, stridsfartyg och pansarvärnsrobotar. Dessutom har vi regelverk och till och med särskilda myndigheter ämnade att kontrollera och följa upp exporten.
Problemet är att svenska politiker behandlar försvarsindustrin som något som ska gömmas undan. Värt att notera i sammanhanget är att hemlighetsmakeriet inte kommer från industrin själv. Både enskilda företag som till exempel Kockums, och branschorganisationen Säkerhets- och försvarsföretagen, SOFF, har förespråkat större öppenhet kring vapenexporten. I slutänden är företagen beroende av det finns ett förtroende för deras verksamhet. Därför finns det ett problem med en politikerkår som inte vill ta i debatten.
Att Sverige har en framgångsrik försvarsindustri är någonting mycket positivt. Våra folkvalda borde också våga säga det. Annars får både medborgare och samarbetspartners känslan av att något inte står rätt till.