Gästen: Metoder som med tiden är gynsamma

SVENSKAR VILL HA BOSTAD, arbete och fritid att vara stolta över. Och allt gärna så tidigt i livet som möjligt. Men antalet unga arbetslösa är stort i jämförelse med andra nordiska länder. Med detta i åtanke ansluter sig nu Folkpartiet till Centern för att sänka ingångslönerna för unga.

Politik2011-09-27 06:00
Detta är en ledare. Artikeln uttrycker tidningens opinionsbildande linje. Norrbottens-Kurirens politiska etikett är oberoende moderat.

Frågan är kontroversiell och splittrar regeringen. Även om lönestrategin kanske har poänger, är eventuell halvering av lönen för unga en väl drastisk metod som mest liknar paniklösning.

Svenskar vill göra karriär med en gång och helst bo stort redan som unga. Därför blir förväntningarna höga på regeringen som väntas ge resultat omgående. Detta verkar ha satt press på Folkpartiet som nu vill skynda på. För många unga är ett arbete som ger start på en karriär visserligen viktigare än storleken på lönen. Det handlar om att ta ett första steg för att komma vidare till nästa. Om trösklarna för anställning sänks välkomnas fler att våga ta det steget.

Men Folkpartiet har blivit alltför otåligt och
ignorerar de goda förändringar som redan har gjorts. Lärlingsutbildningar, lärlingsprovanställningar och sänkta kostnader för att anställa unga är alla exempel på metoder som med tiden kommer att gynna arbetsmarknaden. Men det kommer att ta tid. Precis som resultat av förändringar i 1960-talets skola syntes först många år efter, bör vi vänta oss att resultaten från åtgärderna kommer längre fram.

Förutom krav på karriär är unga i dag noga med sitt boende. Studentikosa korridorrum slopas till fördel för en etta eller tvåa som första egna bostad. Det är antagligen ett tecken i tiden: att medelklassen står stark och att vi ställer höga krav på vår vardag. Men nackdelen är att bostadsbristen ökar, eftersom ingen vill leva "fattigt" på ytan. En viss standard efterfrågas, såväl på bostaden som på karriären. Svenskars öga för välbefinnande är inte att förakta, men det ställer samhället inför en del utmaningar.

En annan trend som löper parallellt med kraven på kvalitet är att många unga vill pröva sig fram mellan olika yrkesgrenar för att se vad som passar bäst. Att jobba tillfälligt möjliggör för unga att resa innan de senare återkommer till en mer stabil karriär. Då kan lägre löner vara ett hjälpsamt trappsteg inför karriärklättringen.

Folkpartiet har redan genomfört goda reformer. Att stressa vidare utan att vänta på resultat från dessa är egentligen att underkänna sitt eget arbete. Partiets deltagande i frågan om minskad arbetslöshet bland unga liknar mest en paniklösning frammanad av stressen att komma med snabba resultat. Engagemang krävs förvisso för att minska arbetslösheten bland unga. Men om det ska ske på rätt sätt är tålamod desto viktigare. Folkpartiet behöver lära sig att förändring tar tid.