Nu är det förbjudet att bära heltäckande slöja på allmän plats i Frankrike. Ertappas man kan man få böta upp till 150 euro.
Man behöver inte vara synsk för att se att lagen kommer att leda till konflikter i det franska samhället. Risken är uppenbar att regeln leder till omfattande civil olydnad och förtroendekris mellan olika grupper av befolkningen. Vi kan vara mycket glada att svenska politiker ännu inte kommit med så tokiga idéer.
I Sverige behöver vi nämligen ingen så kallad burkalag. Heltäckande klädsel är redan så förbjuden den kan bli. Det är visserligen inte inskrivet i någon lag, men strider mot outtalade, grundläggande normer. Den som går i heltäckande slöja i Sverige kommer alltid vara i ett utanförskap.
Det inofficiella slöjförbudet i Sverige har flera bottnar. Slöjor, och särskilt då heltäckande, uppfattas som en symbol för förtryck av kvinnor.
Vidare gör de många pågående konflikterna mellan islamism och öppna samhällen slöjan till en politisk symbol. Det är svårt att tolka den på något annat sätt än att dess bärare inte vill integreras i vår kultur.
Ett annat skäl till den svenska motviljan mot slöjor har sin grund i vår egen religiositet. I luthersk kristendom var relationen till Gud något som låg inom individen. Ingen, inte ens prästen, kunde avgöra om en annan människa trodde med hjärtat. Försök att med yttre tecken försöka påvisa sin fromhet var något fult.
Historiska och kulturella förutsättningar skapar således en dålig jordmån för heltäckande slöja i Sverige. Men att de flesta ogillar slöjorna innebär inte att det skulle vara rätt att förbjuda dem. Att bära slöja, även heltäckande, faller under de friheter som individen måste få ha i ett öppet samhälle. Kanske skulle man till och med kunna glädja sig en smula var gång man ser en slöja på stan. Vi har ett land där man får sticka ut, till och med provocera. Det kommer ingen sedlighetspolis och piskar oss under fötterna bara för att vi klär oss annorlunda än normen.
Men likaväl som att man i ett öppet samhälle ska kunna välja slöja, måste man också få välja bort den. Om det kommer fram att en kvinna tvingats till att bära slöja ska det ses som ett angrepp på det öppna samhället. I Sverige gäller svensk lag, vilket inte kan upprepas nog ofta.
Vad som också är viktigt men mer kontroversiellt är att arbetsgivare också måste få ha rätt att välja bort slöjor.
Om en skola säger sig stå för värdet jämställdhet mellan könen är det ganska naturligt att den inte vill ha personal som bär burka eller niqab. Då måste de öppet kunna avböja ansökande som bär sådana, utan att bli straffade för diskriminering eller bli beskyllda för att vara rasister.