Gästen: Turismen BLIR allt viktigare

Samtidigt som de traditionella industriformerna backar växer turismens betydelse för sysselsättning och välstånd i Sverige. Men om turismen ska kunna utvecklas krävs en politik som tar hänsyn till dess förutsättningar.

Politik2011-09-28 06:00
Detta är en ledare. Artikeln uttrycker tidningens opinionsbildande linje. Norrbottens-Kurirens politiska etikett är oberoende moderat.

Turism utgör 5,3 procent av den svenska exporten. Det låter konstigt att man kan exportera turism. Pengar som utländska besökare spenderar i Sverige räknas som exportvärde. Man kan säga att svenska företag exporterar service till utländska medborgare, även om de befinner sig i vårt land då de konsumerar.

Turismens exportvärde var drygt 87 miljarder kronor under 2010. Samma år stannade järn- och stålexporten på 57 miljarder. Personbilsexporten stannade på 38 miljarder. Faktum är att turismen som exportvara större än fiske, skogsindustri och jordbruk tillsammans.

Dessutom växer turismens andel av den totala exporten. Sedan år 2000 har turistexporten ökat med 115 procent. Under samma period har mer än 31.000 jobb skapats inom sektorn. De flesta andra basnäringar har förlorat arbetstillfällen.

Den internationella turistnäringen spås av FN fortsätta att växa med runt fem procent årligen fram till 2020. Det finns en stor möjlighet för svenska företag att tjäna pengar.

På kontinenten är avskildhet och natur en bristvara. Turism skulle kunna bli näringen som räddar många landsbygdskommuner från avfolkning.

Men för att kunna fortsätta utveckla turistnäringen krävs en förändrad attityd från svenska politiker, både på lokal och på nationell nivå.

Företag inom turistbranschen är ofta små, och har behov av flexibla anställningsformer. Det svenska systemet med krångliga regelverk och tuffa arbetsgivarregler är anpassade för stora industrier och inte för små företag i säsongsberoende branscher.

Vidare är tillgänglighet viktigt för att locka fler besökare. Alla transporter måste inte gå över Stockholm. Det behövs fler direktflyg mellan svensk landsort och stora befolkningscentra på kontinenten. Småland Airports linje till Berlin är ett utmärkt exempel.

Bensinskatterna kan knappast höjas mer om det inte ska slå mot turistnäringen. Hur många kommer tillbaka efter att ha sett bränslenotan från sin bilsemester i Sverige?

Slutligen kräver turistindustrin grundläggande tillgång till service på landsbygden. Det är inte kul för en utländsk gäst som haft inbrott i bilen att få veta att den närmsta polisstationen ligger sju mil bort, och dessutom är stängd under semestern!

Ett positivt tecken är dock det häcklade förslaget att sänka restaurangmomsen. Bristen på mat av god kvalitet är slående när man reser i Sverige. Man tröttnar efter att ha ätit på pizzerior i en vecka. Initiativ som stärker Sverige som matland är alltid välkomna.

Det är en utmaning för den svenska självbilden att börja se oss som ett turistland. Men det är vad vi håller på att bli. Om vi spelar våra kort rätt kan det rädda många av de bygder som håller på att avfolkas.