Alliansen gick till val på att göra lagen om valfrihet, LOV, obligatorisk för kommunerna att implementera. Huvuddelen av Sveriges kommuner har redan infört LOV, men det finns fortfarande mer än hundra kommuner där medborgarna inte får välja någon annan omsorg än den som politikerna tycker att de ska ha. Många av dessa kommuner, inte alla, är röda.
Motståndet är inte bara socialistiskt. Även en del liberala debattörer är emot en tvingande lag. Dagens nyheter, oberoende liberal, skrev på ledarplats 23 december att regeringen inte ska gå in och rota i den kommunala självstyrelsen. Kommuner ser olika ut och måste därför ha möjlighet att välja olika vägar.
Men kommunerna bör inte se lagen om valfrihet som en inskränkning i deras oberoende, utan som ett förtydligande av deras uppdrag. När det gäller omsorgen är det kommunernas uppgift att se till att deras invånare får tillgång till den bästa möjliga för sina skattepengar. Då är det viktigt att det finns ett regelverk som inte hindrar konkurrens och som bjuder in lokala förmågor att tävla om kvalitén i utförandet av omsorgen.
Just nu befinner sig Sverige i en övergångsperiod, där många kommuner sitter på två stolar. De är både utförare och beslutsfattare. Det gör systemet svåröverskådligt och det skapar grogrund för korruption. En tvingande lagstiftning skulle kunna påskynda ett kvalitetslyft av den svenska välfärden. Att kommunen förlorar inflytande är i sammanhanget acceptabelt, eftersom makten flyttar nedåt till medborgaren.