Gästen: Varmt välkomna bostadsreformer

Politik2012-04-13 06:00
Detta är en ledare. Artikeln uttrycker tidningens opinionsbildande linje. Norrbottens-Kurirens politiska etikett är oberoende moderat.

Det ekonomiska läget sätter snäva gränser för vårbudgeten. Regeringen lär inte kunna komma med några större överraskningar. Därför är det extra glädjande att regeringen ändå fortsätter reformera bostadsmarknaden. Ett paket som presenterades i torsdags bedöms av regeringen kunna ge 20.000 fler hyrestillfällen.

Tillgången på andrahandslägenheter ska ökas genom att det blir enklare och mer fördelaktigt att hyra ut i andra hand. Den som äger en bostadsrätt ska få större rätt i förhållande till bostadsrättsföreningen att själv bestämma om uthyrning. Schablonavdraget för andrahandsuthyrning ska höjas från 20.000 till 40.000 kronor om året.

Regeringen hoppas också stimulera marknaden till att bygga mer flerfamiljshus. Byggnader som färdigställs från och med i år ska få vara avgiftsfria i 15 år. Men även äldre flerbostadshus ska gynnas. Fastighetsavgiftens procentsats ska minska. Och takbeloppet som sätts per lägenhet ska sänkas.

Det här är välkomna och viktiga regelförändringar. Den svenska bostadsmarknaden är i nuläget inte sund. Egentligen bör den kanske betecknas som en planekonomisk rest i en marknadsekonomi. Det finns en omfattande brist på bostäder. Bristen finns inte bara i storstäder. Enligt Boverket rådde det år 2010 bostadsbrist i 119 av landets kommuner.

På grund av ymniga regelverk och begränsningar byggs det trots efterfrågan få nya flerbostadshus. Bostadsbristen resulterar i orimligt höga priser. Svenskarna får lägga mycket stor del av sin disponibla inkomst på hyra. Det är pengar som skulle komma samhället bättre till nytta om de spenderades på varor och tjänster.

Men bostadsbristen kostar inte bara pengar i form av höga hyror. Den försvårar också för ungdomar att ta sig in på arbetsmarknaden. Många unga tvingas avstå chanser till jobb eller högre studier därför att de inte hittar lämpligt boende. Företag som vill utveckla verksamhet på landsbygden måste ofta ta hänsyn till den lokala bostadsbristen.

Den som går och hoppas på en avreglerad bostadsmarknad hoppas dock förgäves. Moderaterna är det enda riksdagspartiet med en avreglering som uttalat mål. Men Fredrik Reinfeldt har sagt att han inte ämnar driva frågan. I regeringens rapport står det uttryckligen att reformer planeras "med beaktande av den nuvarande modellen". De flesta vet att en avreglering förmodligen vore det samhällsekonomiskt bästa. Men att driva en sådan samhällsförändring ses som politiskt omöjligt. Bättre då att skynda långsamt. Regeringens förslag är goda steg i rätt riktning.