Nutida paralleller finns. Det har just rapporterats att Skatteverket dragit in 1,4 miljarder i skatt från organiserad brottslighet. Tillsammans med flera andra myndigheter inledde man år 2009 en omfattande satsning mot den ekonomiska brottsligheten. Det är det arbetet på bred front, bland annat samarbete med polisen, som nu bär frukt. Totalt har det lett till 230 fällande domar och fler lär följa. Vid bland annat Värmlands tingsrätt pågår nu en rättegång med 17 åtalade.
Sannolikt är det på detta och liknande vis som arbetet behöver bedrivas för att få resultat. Flera myndigheter som var för sig kan lägga en liten bit av ett stort pussel. Denna arbetsform kommer inte att fungera i all oändlighet, brottslingarna kommer att utveckla nya sätt att jobba för att undkomma lagens långa arm. Då behövs nya verktyg och arbetsmetoder för att ligga i framkant. Myndigheterna kan i längden inte vila på lagrarna efter denna framgång utan behöver förändras de med. Att man valt att gå på ekonomin är klokt. För till syvende och sist är det vad den mesta brottsligheten går ut på, att få rejäla pengar i fickan. Att komma åt den möjligheten är minst lika viktigt ur ett brottsförebyggande perspektiv som det är att straffa dem som begått brotten. Lönar brotten sig inte kommer intresset att ge sig in i branschen - för det är en bransch - inte att vara lika stort. På motsvarande sätt måste statsmakten ta andra varningar om att det saknas verktyg på allvar. Som nu när Malmöpolisen, hårt trängd av ett antal ännu ouppklarade skjutningar, tagit till orda och ropar efter hårdare straff för vapenbrott. Det är på fältet som kampen mot kriminaliteten sker och det är där man ser vad som är trenderna inom brottsligheten. Genom att lyssna på dem som faktiskt är på plats och gör jobbet kan man förstå vad för verktyg som behövs. En stor skillnad mellan bra och dåligt ledarskap är, vid sidan av att övergripande leda till rätt prioriterade insatser, också förmågan att höra vad som behövs på fältet för att lösa uppgiften. Engelsmännen klarade inte kriget på egen hand trots hjälp med verktyg. Likadant kommer det vara med Skatteverkets skatterazzior och polisens önskemål om strängare straff för vapenbrott. Var för sig vinner de inte kampen mot den organiserade brottsligheten, men tillsammans med andra insatser är de viktiga pusselbitar för att få jobbet gjort. Det är nog så väsentligt.Gästen: Verktygen gör jobbet
Detta är en ledare. Artikeln uttrycker tidningens opinionsbildande linje. Norrbottens-Kurirens politiska etikett är oberoende moderat.