I dag är det midsommarafton. Men sommarsolståndet inträffade redan i går.
Sedan 1953 inträffar midsommardagen alltid en lördag mellan den 20 och 26 juni. Detta oavsett hur mycket jordaxeln lutar mot solen. Kalendern har getts tolkningsföreträde framför verkligheten.
Det kan nog de flesta leva med, även om vi blir berövade en ledig dag. Den urgamla hyllningen till solet och ljuset har ändå i allt väsentligt behållit sitt ursprung. Högtiden handlar än i dag om midsommarstången, sju sorters blommor under huvudkudden, magi, dans, öl och nubbe.
Växlingarna mellan årstiderna är stora i Sverige – i synnerhet i Norrbotten – och efter en ovanligt lång och snörik vinter är det lätt att förstå varför ett firande av sommarsolståndet väcker starka känslor. Även om SMHI siar om regn på många platser.
En sydeeuropé måste nog besöka våra breddgrader under vintern för att riktigt förstå vår upprymdhet inför midsommalhelgen.
Men med midsommar kan också överdrivna förväntningar följa, som skapar olust, ångest och oro att andra kanske har roligare. Det lägger grunden till hävdelsebegär, utsvävningar och frustration som i kombination med för många snapsar ofta slutar i olyckor, våldsamheter och trauman.
För många barn är midsommar ingen ljus högtid – trots blomsterkransar, Små grodorna och jordgubbar med glass.
Festa med omdöme. Och skänk en tanke till alla poliser, vårdanställda och anhöriga som tvingas ägnr midsommarhelgen åt dem som firat med för hög alkoholkonsumtion.